Servind

Další Tatra do škol byla předána

Další Tatra do škol byla předána

Středoškoláci z Pardubického kraje dokončili další automobil Tatra Phoenix 4x4 v rámci projektu Tatra do škol.

Vzdělávací projekt Tatra do škol, v jehož rámci automobilka Tatra Trucks spolupracuje s hejtmanstvími a krajskými organizacemi, úspěšně pokračuje i letos. V souvislosti s projektem se uskutečnilo další předání vozidla Tatra Phoenix 4x4 sestaveného  středoškoláky. Tentokrát šlo o žáky Střední školy automobilní Holice z Pardubického kraje. Nový vůz dostane do svého vozového parku Správa a údržba silnic Pardubického kraje. Jde už od druhou Tatru, kterou žáci středních škol v tomto kraji díky projektu Tatra do škol postavili a která najde uplatnění u silničářů.

Oficiální předání nového nákladního automobilu Tatra Phoenix 4x4, který byl sestaven studenty SŠA Holice, se uskutečnilo v areálu společnosti Tatra Trucks. Na akci generální ředitel automobilky Tatra Trucks Pavel Lazar kromě žáků holické střední školy a ředitele školy Michala Šedivky přivítal také zástupce Správy a údržby silnic Pardubického kraje vedené ředitelem Miroslavem Němcem, delegaci hejtmanství Pardubického kraje v čele s prvním náměstkem hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michalem Kortyšem a radním zodpovědným za školství Josefem Kozlem, i zástupce oficiálního dealera automobilů Tatra NAPA Trucks.

Po oficiálním přivítání v kopřivnické automobilce a představení projektu Tatra do škol proběhla diagnostická kontrola a oživení nově sestrojené Tatry Phoenix. Poté se žáci i hosté přesunuli  na testovací polygon automobilky, kde si na vlastní kůži mohli vyzkoušet dynamické jízdy ve vozech Tatra modelových řad Force a Phoenix. Na závěr návštěvy v Tatře všechny čekala komentovaná prohlídka Muzea nákladních automobilů Tatra.

V rámci Pardubického kraje byl projekt Tatra do škol realizován už podruhé. V roce 2020 se do projektu zapojila Střední škola automobilní z Ústí nad Orlicí. Vůz, který pořídil Pardubický kraj a žáci z orlickoústecké střední školy sestavili, byl také  předán Správě a údržbě silnic Pardubického kraje, jejíž vozový park je v současné době tvořen zhruba z poloviny nákladními automobily Tatra.

V průběhu letošního slavnostního předání vozidla Tatra Phoenix 4x4 partneři projektu projevili zájem o další pokračování v rámci Pardubického kraje. „Jedná se o vskutku unikátní projekt, který nikdo jiný nenabízí a je úžasnou příležitostí pro běžného žáka na škole automobilního typu. Byl bych opravdu rád, aby spolupráce s Tatrou přetrvala i do budoucna a těším se na další příležitosti pro naše technické školy,“ uvedl radní Pardubického kraje pro školství Josef Kozel.

Přínos projektu Tatra do škol ve svém vyjádření zmínil i náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš: „Tatrovky jsou u nás obecně velmi oblíbené, celkem jich máme ve flotile 47. Jsem proto rád za takto skvělý a ojedinělý projekt, který nám umožní rozšířit vozový park o další vůz značky Tatra. Ten zároveň umožnil studentům získat tolik cenných zkušeností, ale i mnoho zážitků.“

Unikátní projekt, prostřednictvím kterého chce automobilka Tatra Trucks motivovat mladé lidi ve studiu technických oborů, vznikl v roce 2018. Na projektu se společně s automobilkou podílejí partneři, kterými jsou technické školy a jednotlivé kraje napříč republikou (ale i na Slovensku). Studenti vybraných středních škol mají možnost sestavit svůj vlastní nákladní automobil Tatra, který následně najde uplatnění v běžném provozu v různých institucích zřizovaných krajem. Studenti tak mají jedinečnou příležitost poznat, jak se vyrábějí nákladní vozy. V neposlední řadě pak smontovaný vůz najde své užitečné uplatnění.

Prvním krajem, který se do projektu v roce 2018 zapojil, byl kraj Vysočina a od té doby byl úspěšně realizován v dalších krajích České republiky. Za projekt Tatra do škol obdržela firma Tatra Trucks v roce 2019 od Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje, Krajské hospodářské komory Moravskoslezského kraje a Svazu průmyslu a dopravy ČR ocenění School Friendly.

Datum zveřejnění

6.04.2022

Zdroj informací

Tatra Trucks

Graf: Tatra Trucks

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2044 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál