Servind

Čtvrtý ročník Mechathonu společnosti Bosch

Čtvrtý ročník Mechathonu společnosti Bosch

Přes tři desítky studentů technicky zaměřených vysokých škol se zúčastnily v pořadí čtvrtého ročníku robotické soutěže Mechathon. Ten se letos po dvouleté pauze konal poprvé v R&D centru českobudějovického závodu společnosti Bosch. Celkem osm čtyřčlenných týmů pracovalo nepřetržitě 25 hodin na zadaném úkolu z oblasti logistiky a robotiky. Vítězem se stal tým složený ze studentů Fakulty strojní z ČVUT.

Celkem 32 studentů z ČVUT, Univerzity Karlovy nebo Západočeské univerzity mělo za úkol sestavit a naprogramovat autonomní robot tak, aby byl schopen detekovat příslušné zboží, naložit ho a odvést na cílové stanoviště. Na zpracování úkolu bylo vyměřeno 25 hodin čistého času. Většina týmů se úkolu zhostila tak zodpovědně, že se práci věnovala nonstop celou noc. Studenti dostali výjimečnou příležitost poznat nové technologie, využít své znalosti a nápaditost a vytvořit vlastní unikátní řešení ve spolupráci s ostatními členy týmu.

„Soutěž Mechathon přináší studentům jedinečnou příležitost propojit studovaný obor s praxí. Práce v týmu, pod časovým tlakem a s omezenými prostředky je to, s čím se v budoucnu jistě setkají. Jsme moc rádi, že se nám podařilo zorganizovat již čtvrtý ročník, na kterém opět vládla skvělá atmosféra. Věříme, že Mechathon je pro studenty skvělým zážitkem i zkušeností,“ shrnuje Milan Šlachta, reprezentant Bosch Group v České republice.

„Mám strašnou radost, že jsme vyhráli. To jsem fakt nečekal. Mechathon mi mimo rozšíření obzorů z oblasti logistiky a robotiky také umožnil vyzkoušet si práci v týmu. Všechno tohle považuji za opravdu neocenitelné zkušenosti,“ komentoval svou účast student ČVUT Petr Sokol z vítězného týmu Goran.

Po celý víkend byli studentům k dispozici také odborní mentoři, kteří působí v různých divizích společnosti Bosch. Letošní ročník byl o to zajímavější, že každý z mentorů působil zároveň jako kouč jednoho z týmů. Své zkušenosti, znalosti a cenné rady však mentoři předávali napříč týmy a pomáhali studentům s 3D tiskem, konstrukcí či programováním robota.

Účastníci měli také jedinečnou možnost nahlédnout přímo do pobočky v Českých Budějovicích. V rámci prohlídky se studenti podívali do akustických komor, kam se vejde i celý automobil, na zkušební stavy, kde se testují produkty, aby obstály i v těch nejnáročnějších podmínkách, a do oddělení 3D tisku, které disponuje nejmodernějšími technologiemi, včetně 3D tisku z kovu.

Mechathonu se za uplynulé čtyři ročníky zúčastnilo už 152 studentů, nechybí ani zastoupení dívek, kdy v každém týmu je vždy alespoň jedna studentka.

Datum zveřejnění

14.04.2022

Zdroj informací

Bosch

Foto: Bosch

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2305 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál