Servind

Tatra Trucks vyrobila 10 000 vozů pod českými vlastníky

Tatra Trucks vyrobila 10 000 vozů pod českými vlastníky

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks a.s. slavnostně představila hostům a zástupcům médií desetitisící vůz značky Tatra, který vyrobila od doby, kdy značku a továrnu Tatra i vše s nimi související převzali současní čeští vlastníci – majitelé skupin Czechoslovak Group a Promet Group. Jubilejním vozem je Tatra Phoenix 10x10 pro australského zákazníka.

Již devět let je kopřivnická továrna a značka Tatra plně v českých rukách. Stalo se tak v roce 2013, kdy ji koupila společnost Tatra Trucks, tehdy vlastněná podnikateli Jaroslavem Strnadem a Reném Materou. Kopřivnický podnik se na začátku minulého desetiletí dostal do krize a hrozil mu dokonce zánik. Noví majitelé ve spolupráci se špičkovými českými manažery společnost zachránili, restrukturalizovali a postupně z ní vytvořili prosperující firmu. Ta se v rukách současných majitelů, jimiž jsou Michal Strnad, který převzal štafetu po svém otci, a René Matera, nadále rozvíjí a proniká na nové trhy po celém světě.

Jubilejní Tatra Phoenix s podvozkem v konfiguraci 10x10 je určena pro provoz v těžkém terénu v dolech (tzv. stemming truck) i na zpevněných komunikacích. Vůz má řiditelné první dvě a poslední nápravu. Pohání jej motor Paccar MX-13 o výkonu 390 kW přes plně automatickou převodovkou Allison. Vůz je schopen přepravit více než 35 t nákladu. Celková hmotnost může dosahovat až 62 t.

Zákazníkem a budoucím uživatelem je australská těžařská korporace Rio Tinto, které vůz dodá dealer vozů Tatra v Austrálii a Oceánii Offroad Trucks Australia. Ten s Tatrou spolupracuje od konce 90. let, kdy její zakladatel Larry Gill objevil unikátní vlastnosti vozů Tatra.

Automobily Tatra Phoenix jsou určeny jak pro provoz na silnicích i pro těžký terén. Nacházejí uplatnění ve stavebnictví, zemědělství, těžařství, lesnictví, v komunálních službách, ale také jako hasičské a záchranářské vozy nebo jako platformy pro vojenskou techniku či speciální vozidla. „Modelovou řadu Tatra Phoenix naše firma poprvé představila na podzim roku 2011. V současnosti představuje klíčový produkt našeho výrobního portfolia pro civilní sektor, přičemž celkově jsme dosud vyrobili a zákazníkům dodali téměř 3700 vozů této modelové řady,“ uvedl generální ředitel Tatra Trucks Pavel Lazar.

Sériová výroba vozů Tatra Phoenix otevřela novou kapitolu historie automobilky a díky této modelové řadě se Tatra Trucks začala výrazněji prosazovat na konkurenčně velmi náročných trzích západní Evropy.  V současné době vývojový tým pod vedením ředitele výzkumu a vývoje Tatra Trucks Radomíra Smolky pracuje na nové generaci modelové řady Phoenix. Zkoušky prototypů by měly přijít v roce 2023 a o rok později by se měla rozjet sériová výroba.

Datum zveřejnění

28.04.2022

Zdroj informací

Tatra Trucks

Foto: Tatra Trucks

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2462 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál