Servind

LKQ Europe na cestě ke společnosti s nulovými emisemi

LKQ Europe na cestě ke společnosti s nulovými emisemi

LKQ Europe, evropský lídr na trhu s náhradními automobilovými díly, potvrdil svůj závazek dosáhnout do roku 2050 nulové emisní bilance. Jeho mateřská společnost, LKQ Corporation, nedávno zveřejnila zprávu o udržitelnosti za rok 2021, která potvrzuje orientaci firmy na zodpovědný přístup v oblasti životního prostředí, sociální sféry a řízení společnosti (tzv. ESG). Dokument také obsahuje informace o celkové podpoře diverzity, školení zaměstnanců a bezpečnosti ze strany LKQ.

LKQ Corporation již dlouho zaujímá přední pozici v oblasti ekologických služeb a udržitelnosti. Je to základ, na němž byla společnost LKQ vybudována. Dnes je největší v oblasti recyklace vozidel a největší světový distributor náhradních dílů a aftermarketových služeb. Její provozy recyklují více než 90 % materiálů z dovezených vozidel. V roce 2021 vykoupila 780 000 vozidel, z nichž získala 2,1 milionu pneumatik a 1,1 milionu tun odpadu. Ve stejném roce prodala 13,8 milionu recyklovaných dílů.

Závazek LKQ k udržitelnosti je zásadní součástí firemní strategie. LKQ se angažuje v projektech udržitelnosti, které mají pozitivní dopad na její zákazníky, klima a životní prostředí, zaměstnance, společnost i komunity.

„V LKQ Europe stojí náš přístup k udržitelnosti na třech pilířích: planeta, lidé a komunity. Jako přední distributor náhradních dílů pro automobilový průmysl v Evropě s moderní distribuční sítí se zaměřujeme zejména na snižování emisí. Vyvíjíme udržitelná obchodní řešení napříč oblastmi a regiony, přičemž omezujeme emise CO2 v našich provozovnách, posilujeme zapojení našich pracovníků a podporujeme místní komunity tam, kde působíme. Naším cílem je stát se do roku 2050 společností s nulovými emisemi,“ říká generální ředitel LKQ Europe Arnd Franz.

Klíčový hybatel oběhového hospodářství v automobilovém sektoru

LKQ přispívá k udržitelné společnosti, přičemž zvyšuje bezpečnost, spolehlivost a životnost automobilů tím, že ve svém obchodním modelu uplatňuje principy oběhového hospodářství. Spadají do něj opravy, repasování a recyklace autodílů, což šetří cenné zdroje. Jen v loňském roce dokázaly repase po celém světe ušetřit odhadem 26 000 t surovin, 208 000 MWh elektřiny a 43 000 t CO2.

V současné době společnost LKQ Europe zkoumá řešení pro budoucí nakládání s trakčními akumulátory elektromobilů, přičemž očekává, že jen v Evropě bude do roku 2030 ve vozovém parku elektromobilů instalováno asi 34 milionů vysokonapěťových akumulátorů, které bude nutné dříve či později opravit, repasovat, nově využít nebo recyklovat. Firma LKQ chce být prvním poskytovatelem těchto služeb v sektoru elektrifikace dopravy na nezávislém trhu s náhradními díly a je odhodlána nabídnout pro tuto výzvu patřičné řešení.

V roce 2021 LKQ Corporation odkoupila firmu Green Bean Battery, zabývající se instalací a repasemi hybridních akumulátorů. Ta vyvinula vlastní proces jejich repasí, který je vytváří  spolehlivější a současně prodlužuje životnost vozidel s hybridním pohonem.

Na cestě k nulovým emisím

Cílem LKQ je snížit globální emise kategorií Scope 1 a Scope 2 o 30 % do roku 2030 oproti výchozímu stavu v roce 2021. V několika zemích proto již nyní probíhají pilotní projekty se zapojením dodávkových vozů jezdících s elektrickým pohonem nebo na HVO (Hydrotreated Vegetable Oil). První výsledky projektů jsou slibné a některé z těchto vozů již byly začleněny do sítě místních poboček LKQ pro doručování zboží.

Cesta společnosti LKQ Europe k nulovým emisím zahrnuje také změnu chování, v rámci kterého probíhá i školení řidičů pro šetrnou a bezpečnou jízdu. LKQ používá také vozidla s nižšími emisemi a jezdícími na alternativní paliva a implementuje udržitelná řešení pro budovy, pobočky i produkty.

V nejnovějším distribučním centru LKQ v nizozemském městě Berkel en Rodenrijs, které získalo certifikaci BREEAM Excellent, je instalováno 8500 solárních panelů.

Aktuálně firma ve spolupráci s dodavateli pracuje na určení uhlíkové stopy výrobků dodávaných do LKQ a jí distribuovaných s cílem postupovat směrem k uhlíkově neutrálnímu modelu.

Budování společné evropské firemní kultury

Hlavním cílem LKQ je poskytovat všem zaměstnancům bezpečné a motivující pracovní prostředí. Firma podporuje rozmanitost, inkluzi a individuální rozvoj svých pracovníků prostřednictvím nového interního vzdělávacího programu LKQ You a buduje společnou evropskou firemní kulturu.

V loňském létě firma poprvé spustila globální průzkum zapojující všechny zaměstnance napříč zeměmi pod názvem „Your Voice Matters“. Na základě něj identifikovala oblasti, které je potřeba zlepšit. Díky zpětné vazbě z průzkumu přijala smysluplná opatření. Svou kampaní „Let’s Move Together“ LKQ Europe podpořila kolegy v pohybové aktivitě s cílem zvýšit povědomí o významu duševního zdraví a o tom, jak tělesné zdraví může zlepšit duševní kondici.

Datum zveřejnění

26.05.2022

Zdroj informací

LKQ

Foto: LKQ

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.1911 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál