Servind

Bosch v ČR opět rostl

Bosch v ČR opět rostl

Společnost Bosch dosáhla na trzích v České republice ve finančním roce 2021 celkový obrat ve výši 18,8 miliardy Kč (735 milionů eur), což představuje meziroční pokles o 4,4 % v korunách resp. 1,4 % v eurech. Celkový obrat českých společností skupiny Bosch včetně obratu nekonsolidovaných společností a interních dodávek sesterským společnostem mimo ČR dosáhl téměř 50,1 miliardy Kč (1,96 miliardy eur) a meziročně se tak navýšil o 8,4 % (11,8 % v eurech).

,,Pandemie koronaviru a s ní spojené výpadky v dodávkách zboží, materiálů a čipů, kterým čelil v loňském roce celý trh, ovlivnily všechny oblasti podnikání. Zatímco první pololetí bylo obratově silné, druhá polovina roku byla kvůli zmíněným výzvám podstatně slabší, zejména co se objemu výroby týče. Vzhledem k současné situaci očekáváme, že i rok 2022 bude plný výzev, nicméně i nadále věříme v potenciál našeho lokálního trhu,“ řekl reprezentant Bosch Group v České republice Milan Šlachta.

Investice v roce 2021 dosáhly více než 1,6 miliardy Kč (64 miliónů eur). Nejvíce se investovalo do moderních výrobních technologií, automatizace a digitalizace ve výrobních závodech. Celkově firma v letech 2017 až 2021 v České republice investovala přibližně 10,2 miliardy Kč (395,2 milionů eur). V říjnu 2021 otevřela divize Building Technologies distribuční sklad v Boru u Tachova. Sklad zajišťuje dodávky divize pro Evropu, Afriku a Střední východ.

V osmi městech České republiky zaměstnával Bosch k 31. prosinci 2021 8100 zaměstnanců. V jižních Čechách a na Vysočině patří Bosch k největším zaměstnavatelům. „V odděleních vývoje pracuje v ČR již téměř 900 zaměstnanců. I v roce 2022 plánujeme další růst, hlavně v odděleních vývoje v Českých Budějovicích, až 150 nových pozic,“ dodal Milan Šlachta.

Obchodní oblast Mobility Solutions

Obchodní oblast Mobility Solutions, zabývající se především prodejem a výrobou automobilových systémů a komponent, tvoří hlavní část obratu a zaměstnanosti Bosch v České republice. V důsledku nižší výroby automobilů nedosáhl Bosch v Česku v roce 2021 očekávaný obrat. Naopak ve výrobě české závody Bosch úspěšně čelily důsledkům narušení dodavatelských řetězců, omezením vyplývajících z protipandemických koronavirových opatření a obrat meziročně navýšily.

Jihlavský a českobudějovický závod rozšířily své kompetence a získaly nové výrobky do svého portfolia. Pokračovaly v investicích do digitalizace, automatizace svých výrobních procesů a do vývoje. V Českých Budějovicích začaly práce na stavbě nové budovy, která bude sloužit vývoji, laboratořím a oddělení vývoje softwaru. Ke konci roku 2021 zde pracovalo 700 vývojářů. Místní vývojové a technologické centrum se podílí mimo jiné na konstrukci komponentů pro elektromobilitu, včetně vodíkových palivových článků. Největší část investic směřovala do výroby systémů DNOX. V letošním roce slaví českobudějovický závod 30 let od svého založení.

V jihlavském závodě Bosch rozšířili portfolio vyráběných vysokotlakých dieselových čerpadel řady CP4 a zvýšili jejich odolnost vůči nekvalitním typům paliva. Ve výrobě tlakových regulačních ventilů uplatnil závod v projektech automatizace a automatické optické inspekce umělou inteligenci a robotizaci. Jihlavský vývojářský tým se skládá ze 150 inženýrů a techniků. Přebírá zodpovědnost za další nové produkty v rámci mezinárodní vývojové sítě Bosch a odpovídá za dlouhodobé zkoušky systému vstřikování paliva a komponent Common Rail.

Obchodní divize Automotive Aftermarket zajišťuje v ČR distribuci náhradních dílů Bosch pro servisy vozidel a koncové zákazníky. Spolu s tím zastřešuje i síť nezávislých autoservisů Bosch Car Service, kterých je v České republice 85. Tato servisní síť je v oblasti nezávislých autoservisů největší na světě a v loňském roce oslavila 100 let od svého založení. Bosch zajišťuje svým partnerům ze sítě Bosch Car Service přímý přístup k nejnovějším technologiím, produktům a školením v oblasti mobility.

Bosch také zareagoval na rostoucí oblibu a poptávku po elektrokolech a vybudoval systém technické podpory a školení pro cyklocentra, která prodávají elektrokola vybavená systémem Bosch. Od začátku letošního roku je jim pak vedle technické podpory nabízena i podpora v oblasti marketingu.

Vývoj v dalších obchodních oblastech společnosti Bosch

Obchodní oblast Průmyslová technika, zastoupená divizí Bosch Rexroth, zaznamenala v porovnání s rokem 2020 rekordní nárůst obratu a objemu objednávek a rok 2021 zakončila s výrazným růstem. Hlavním důvodem bylo uvolnění investic na straně zákazníků, které se v roce 2020 pozastavily nebo minimalizovaly kvůli koronavirové pandemii. Dále to byl rostoucí zájem o automatizovaná řešení v průmyslové výrobě. Největší nárůst zaznamenaly divize Průmyslové automatizace a Mobilní hydrauliky, následované Průmyslovou hydraulikou.

Obchodní oblast Energetika a technika budov je v České republice zastoupena dvěma divizemi. Divize Termotechnika uzavřela rok 2021 s vynikajícím výsledkem. Podařilo se opětovně navýšit podíl na trhu tepelných čerpadel. Na trh byla úspěšně uvedena nová řada závěsných plynových kotlů pod značkami Buderus a Bosch. V závodě v Krnově, zaměřeném na výrobu stacionárních kotlů, včetně elektrokotlů a plynových kotlů, pokračují investice do transformace výrobního portfolia a modernizace.

Obchodní oblast Spotřebního zboží v roce 2021 dosáhla velmi dobré výsledky. Obě divize - Elektrické nářadí a BSH domácí spotřebiče - těžily z online prodejů. Dosáhly nárůst obratu a tržního podílu. V divizi Elektrické nářadí rostl prodej akumulátorového nářadí, zejména 18V řady v profesionálním i hobby segmentu. V roce 2021 divize jako první v rámci skupiny Bosch úspěšně spustila v České republice originální online obchod Bosch s elektrickým nářadím.

Datum zveřejnění

5.06.2022

Zdroj informací

Bosch

Foto: Bosch

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3038 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál