Servind

Když se vznítí akumulátor elektromobilu

Když se vznítí akumulátor elektromobilu

Kvůli riziku vzplanutí, toxického kouře a prasknutí částí akumulátoru radí odborník Donato Muro evakuovat zdroj požáru.

Vzhledem k jejich charakteristickému chování při požáru by se s vozidly s hořícími trakčními akumulátory mělo zacházet jinak než při požárech v autech se spalovacími motory. Říká to bezpečnostní expert Donato Muro. Požár elektromobilu popisuje jako nepředvídatelný - průběh je silně ovlivněn strukturou akumulátoru i chemií jeho článků a stavem nabití.

Vzhledem k tomu, že akumulátor elektromobilu je obvykle v pouzdře, Donato Muro uvádí, že je obtížné se k němu dostat hasicí vodou. V případech drobného mechanického poškození pouzdra se hasicí účinek dostaví až po jeho naplnění vodou.

V důsledku těchto faktorů se požár elektrického auta obvykle rozvine v úplný požár vozidla, který musí hasičský sbor zvládat. Vzhledem k riziku vzplanutí, toxického kouře a prasknutí částí akumulátoru Donato Muro radí evakuovat ohnisko požáru a pokud je to možné soustředit vlastní hasební síly na zamezení jeho šíření.

Na druhou stranu Muro odmítá často vzývané tvrzení, že v důsledku samovznícení akumulátoru hrozí zvýšené nebezpečí požáru. I když připouští, že by se to teoreticky stát mohlo, netýká se to certifikovaných akumulátorů a nabíjecích stanic, které se používají správně. Než mohou být akumulátory i nabíjecí zařízení pro elektromobily uvedeny do provozu, musí projít velkým množstvím testů, které mají zaručit jejich bezpečnost. Tovární závada je tedy velmi nepravděpodobná.

Aby byla vždy zajištěna bezpečnost elektromobilů, radí odborník na požární ochranu majitelům, aby si je nechali pravidelně kontrolovat. Podle Donata Mura se riziko zvyšuje zejména po nehodách. Dokonce i zdánlivě bezvýznamné nehody mohou poškodit akumulátor a zvýšit riziko požáru.

Datum zveřejnění

17.06.2022

Zdroj informací

presseportal

Ilustrační foto: presseportal

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2492 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál