Servind

Ekologičtější jízda díky správným pneumatikám

Ekologičtější jízda díky správným pneumatikám

Společnost Nokian Tyres je již několik desetiletí průkopníkem odpovědné výroby pneumatik. Výběr správných pneumatik může pomoci snížit emise a spotřebu paliva vozidla. Nejpřímější dopad má rozdíl ve valivém odporu, který představuje energii spotřebovanou na pohyb pneumatiky. Čím nižší je valivý odpor, tím méně energie se ztrácí a je potřeba méně paliva. Nižší spotřeba paliva má díky menšímu množství emisí CO2 pozitivní dopad na uhlíkovou stopu. U elektromobilů se nižší valivý odpor projeví v delším dojezdu. Pokud při nákupu nových pneumatik zohledníte rozdíly ve vlastnostech pneumatik, použité materiály a odpovědnost jejich výrobce vůči životnímu prostředí, můžete snížit svou uhlíkovou stopu.

„Valivý odpor má obrovský vliv na spotřebu paliva. Správně nahuštěná pneumatika, která v evropském klasifikačním systému pneumatik spadá do třídy A, může ve srovnání s pneumatikami s nejnižšími výkony ušetřit až půl litru paliva na 100 kilometrů,“ říká vedoucí centra péče o zákazníky ze společnosti Nokian Tyres Matti Morri.

Evropský klasifikační systém pneumatik usnadňuje porovnávat rozdíly mezi pneumatikami v jejich palivové účinnosti, přilnavosti na mokru a vnější hlučnosti. Více než 90 % produktů Nokian Tyres spadá do nejvyšší klasifikační třídy valivého odporu.

Ekonomická jízda pomáhá pneumatikám vydržet déle

Při snižování dopadu vaší jízdy na životní prostředí hraje neméně důležitou roli také ekonomický styl jízdy. Tím, že nebudete nechávat běžet motor na volnoběh, budete brzdit motorem, předvídat dopravní situace a v chladném počasí předhřívat vozidlo, můžete snížit spotřebu paliva až o 20 %. Důležité je také udržovat správný tlak vzduchu v pneumatikách.

„Ekonomický styl jízdy pomáhá pneumatikám vydržet déle. Peníze vynaložené na pneumatiky a pravidelnou péči o vaše vozidlo se samy vrátí, protože spotřeba paliva je omezena na minimum,“ říká Matti Morri.

Směrem k zelenější budoucnosti

Při zvažování celkového dopadu pneumatik na klima je důležité porovnat rozdíly v odpovědnosti různých výrobců vůči životnímu prostředí. „Významná část naší výroby běží na obnovitelné zdroje. Solární panely vyrábějí elektřinu pro naše skladovací prostory ve finské Nokii i nové testovací centrum ve Španělsku,“ objasňuje vedoucí materiálového designu Teemu Soini.

Nokian Tyres jako první výrobce pneumatik přestal používat škodlivé vysoce aromatické oleje. Poslední novinkou společnosti Nokian Tyres je koncepční pneumatika Green Step, která zahrnuje ambiciózní design s 93 % materiálů buď recyklovaných nebo obnovitelných.

Staré pneumatiky se stávají novými

Podle nedávných globálních studií se na celém světě vyhodí až jedna miliarda pneumatik ročně. Co se stane s pneumatikami na konci jejich cyklu životnosti? „V Evropě je míra recyklace opotřebených pneumatik vysoká. Pryžové materiály je možné oddělit a recyklovat v nové pneumatiky. Kovové výztuhy lze také znovu použít ve výrobě nebo v jiných průmyslových odvětvích,“ říká Teemu Soini.

Nokian Tyres recykluje veškerou zbytkovou pryž z výroby svých pneumatik, takže ve výrobních zařízeních nevzniká žádný pryžový odpad.

Obnovitelné materiály pomáhají bojovat proti globálnímu oteplování

Kromě recyklovaných materiálů využívá výroba pneumatik také mnoho obnovitelných materiálů. Obnovitelný materiál pochází z přírodních zdrojů, jako jsou stromy nebo rostliny. Obnovitelné materiály jsou přirozenou součástí koloběhu uhlíku a nepřispívají k celkovému skleníkovému efektu. „Klíčovou složkou při výrobě pneumatik je obnovitelný přírodní kaučuk sklizený z kaučukovníků. Provádíme rovněž výzkum, jehož cílem je najít obnovitelné alternativy pro saze a syntetické kaučuky,“ říká Teemu Soini.

Datum zveřejnění

20.06.2022

Zdroj informací

Nokian Tyres

Foto: Nokian Tyres

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2186 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál