Servind

Škoda Auto přiblížila studentům moderní technologie

Škoda Auto přiblížila studentům moderní technologie

V červnu se uzavírá další část projektu Edu.Lab, kterým Škoda Auto ve spolupráci s partnerskými organizacemi podporuje zájem žáků a studentů o technické obory. Mobilní vzdělávací laboratoř Edu.Lab, která se skrývá v moderním návěsu, objela během jara 30 středních škol po celé České republice - od Ostravy přes Hradec Králové, Prahu až po Liberec nebo České Budějovice. Více než 2000 žáků se mohlo formou her a soutěží seznámit s nejmodernějšími technologiemi.

Navázala tak na úspěšnou akci z loňského podzimu zaměřenou na základní školy. Edu.Lab vloni navštívil desítky základních škol. Tento rok se náročnějším programem zaměřil na střední školy. Přínosem je vedle prohloubení znalostí i zvýšení zájmu o technické obory a jejich další studium. Základní školy se nyní mohou registrovat pro podzimní roadshow.

Během návštěvy škol se studenti rozdělí do dvou skupin a vystřídají se ve vnitřních a venkovních expozicích, kde se zábavnou formou seznámí s virtuální a rozšířenou realitou, 3D tiskem či s oblastí kybernetické bezpečnosti a pokročilým programováním robotů.

Vnitřní stanoviště mají vzdělávací charakter a vysvětlují fungování konkrétních technologií i jejich uplatnění v praxi. Účastníci se zde například dozvědí, jak funguje spolupracující robot ve spolupráci s 3D tiskem nebo smíšenou realitou. Ve venkovní expozici si mohli studenti sami vyzkoušet programovatelné roboty, které povzbuzují vynalézavost a kreativitu. Na místě byl také plně elektrický model Škoda Enyaq iV, při jehož vývoji a výrobě se uvedené technologie naplno uplatňují.

Cílem celého projektu je přiblížit studentům pokročilé technologie, které se jako součást průmyslu 4.0 používají v nejmodernějších závodech včetně výrobního zázemí automobilky Škoda Auto. Přínosem je vedle prohloubení znalostí i zvýšení zájmu o technické obory a jejich další studium, více než 800 žáků projevilo zájem o oslovení s dalšími aktivitami automobilky.

Jednotlivá stanoviště projektu Edu.Lab jsou navržena ve spolupráci s partnery, kteří patří na špičku ve svých oborech. Jedná se například o společnost ABB, která dodala robota YUMI, či firmu Prusa Research, na jejímž stanovišti si žáci vyzkoušeli návrh objektů a jejich následný 3D tisk. Důležitým partnerem je také výrobce nákladních vozů Scania - jeden z jejích vozů slouží k převozu celé mobilní vzdělávací laboratoře. Součástí projektu je zapojení univerzit - Českého vysokého učení v Praze, Technické univerzity v Liberci a Západočeské univerzity v Plzni - do ukázek a odborného zajištění přednášek. Jarního programu se zúčastnila i nezisková organizace Czechitas, která se věnuje především IT vzdělávání a školení dívek a žen.

Na letošní podzim se chystá další roadshow. Edu.Lab od září do prosince navštíví 50 základních škol a objeví se i na několika akcích zaměřených na techniku a její rozvoj. Školy nyní mají možnost zažádat o návštěvu mobilní vzdělávací laboratoře ve své škole na stránkách Edu.Labu. Registraci je nutné učinit do konce června.

Datum zveřejnění

20.06.2022

Zdroj informací

Škoda Auto

Foto: Škoda Auto

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2232 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál