Servind

Alpine vstupuje na český trh

Alpine vstupuje na český trh

Po úspěšném roce 2021 s velmi silným nárůstem objemu prodeje o 74 % na 2659 prodaných vozů se značka Alpine v rámci ambiciózního strategického plánu zaměřuje na mezinárodní rozvoj s postupným zvyšováním počtu prodejních míst. V souladu se strategií silné mezinárodní expanze se rozhodla po Maďarsku a Slovinsku otevřít nový trh i v České republice.

První centrum Alpine v Praze bude provozovat jeden z největších prodejců vozů Renault a Dacia, společnost Pyramida Plus Průhonice Jiřího Sudíka. Showroom se nachází v nákupní zóně Průhonice. Jsou zde použity nejnovější prvky vizuální identity značky.

„Jsme nadšení, že máme možnost uvést značku Alpine na český trh. Značka Alpine v sobě spojuje tradici, specializovanou zakázkovou výrobu, zkušenosti na poli výzkumu a vývoje a popularitu formule 1. Legendární model Alpine A110 si získal srdce fanoušků svojí mrštností, rychlostí a zejména jedinečným řidičským zážitkem za volantem. Otevření Alpine centra v České republice je součástí expanze značky v Evropě s cílem propagovat jedinečný sportovní styl života, který je založen na tradičním DNA značky Alpine a současně i na posledních inovacích skupiny Renault. Umožnění vstupu značky Alpine na český trh po dvou letech naší snahy vnímáme jako vyjádření důvěry a současně jako závazek,“ řekl generální ředitel společnosti Renault Česká republika Zdeněk Grunt.

Obchodní ředitel značky Alpine Régis Fricotté, který k uvedení značky na český trh přijel do Prahy, k tomu dodal: „V rámci Skupiny Renault vznikla samostatná obchodní jednotka Alpine. V roce 2017 jsme uvedli model A110 a začali ho prodávat v některých zemích. Nyní je pro nás důležité během 18 měsíců rozšířit prezenci do dalších zemí, a to i do České republiky. V roce 2021 jsme prodali 2659 vozů Alpine, což bylo o 74 % víc než o rok dřív, přičemž víc než 50 % dodaných vozů směřovalo mimo Francii. V prvním pololetí letošního roku pokračuje růst prodeje, když Alpine už registruje dvojnásobek objednávek ve srovnání s loňským rokem. Podobně se počet sta dealerů v roce 2021 podařilo do konce června 2022 navýšit na 139 včetně České republiky, přičemž 22 koncesí je mimo Evropu.“

Exkluzivní sportovní vozy Alpine A110

Alpine A110 vychází ze stejné filosofie, technických principů a prvků designu jako legendární berlinetta. Vozy Alpine těží z kompaktních rozměrů a nízké hmotnosti s nejlepším poměrem výkon/hmotnost ve své třídě a ne z honby za vyšším výkonem.

Alpine na český trh uvádí celou výrobní řadu A110. Každá ze tří verzí má svou vlastní identitu a odlišné zaměření. 

Vozy se vyrábějí v Dieppe ve Francii. Cena je 1 490 000 Kč za základní verzi A110, 1 740 000 Kč za A110 GT a 1 815 000 Kč za A110 S. Na vozy se poskytuje standardní záruka na tři roky resp. 100 000 km.

Během let 2024/2025 chce značka přejít od jednoho modelu se spalovacím motorem ke třem plně elektricky poháněným modelům, které budou i nadále poskytovat potěšení z jízdy.

Historie Alpine

Značka byla založena v roce 1955. Alpine má za sebou slavnou historii v oblasti motorsportu.

Společnost Alpine založil v roce 1955 Jean Rédélé, mladý muž s vášní pro závodění, který se ve 26 letech stal nejmladším koncesionářem Renaultu. Svou společnost pojmenoval po své oblíbené soutěži Coupe des Alpes.

Když byla v roce 1962 na autosalonu v Paříži představena první silniční berlinetta A110, společnost se začala rozvíjet. V této době společnosti Alpine a Renault úzce spolupracovaly a vozy Alpine se prodávaly a servisovaly v prodejnách Renault.

Počátkem 70. let se Alpine sbírala úspěchy ve vrcholných rallye. V roce 1971 se Alpine poprvé umístila na prvních třech příčkách v Rallye Monte Carlo a získala titul v Poháru konstruktérů. Triumf v Rallye Monte Carlo vozy Alpine-Renault dosáhly znovu v roce 1973. V témže roce se značka stala vítězem prvního mistrovství světa v rallye. Současně se zvýšil prodej silničních vozů Alpine.

Společnost Alpine postavila v roce 1969 v Dieppe speciální továrnu - na stejném místě, kde se dnes vyrábí model A110 - a v roce 1971 zahájila výrobu modelu A310. O dva roky později koupila společnost Alpine skupina Renault.

V roce 1974 vozy Alpine triumfovaly v Mistrovství Evropy v závodech sportovních vozů a nejslavnější triumf v motorsportu dosáhla značka Alpine v roce 1978, kdy vyhrála závod 24 hodin Le Mans v absolutním pořadí, když v 60. letech dosáhla sérii vítězství v nižších kategoriích a hodnocení podle indexu objemu a energetické účinnosti.

V 70. a 80. letech továrna pokračovala ve výrobě inovativních silničních vozů včetně modelů A310 V6 a GTA. Výroba Alpine byla definitivně ukončena v roce 1995.

V roce 2017 značka představila model A110, sportovní vůz, který je věrný nadčasovým zásadám Alpine, tedy kompaktnosti, lehkosti, agilitě a radosti z jízdy.

V roce 2021 se společnosti Alpine Cars, Renault Sport Cars a Renault Sport Racing spojily pod vlajkou Alpine a staly se značkou Skupiny Renault pro inovativní, autentické a exkluzivní sportovní vozy.

Tým Signatech Alpine, který se účastní vytrvalostních závodů od roku 2013, získal dva evropské tituly, dva tituly mistra světa a tři vítězství ve třídě LMP2 v závodě 24 hodin Le Mans. V září 2020 skupina Renault oznámila, že se sportovní aktivity značky Alpine rozšíří a vstoupí do mistrovství světa formule 1. Od sezony 2021 se tým Renault Group F1 proměnil v Alpine F1 Team, jehož vozy pohání hybridní pohonná jednotka Renault E-Tech. Po vstupu do formule 1 Alpine urychluje svůj vzestup na nejvyšší úroveň motoristického sportu a od sezóny 2021 vstoupila do kategorie Hypercar v mistrovství světa ve vytrvalostních závodech.

Datum zveřejnění

21.06.2022

Zdroj informací

Renault

Foto: Renault

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3546 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál