Servind

Ford Pro Electric Super-Van s výkonem 2000 k

Ford Pro Electric Super-Van s výkonem 2000 k

Ford Pro Electric Super-Van je prvním plně elektricky poháněným vozidlem z jedinečné rodiny vysoce výkonných užitkových vozidel. Bude mít světovou premiéru na Festivalu rychlosti v Goodwoodu 2022. Pro Electric Super-Van byl vyvinut tajně. Do jeho stavby se zapojili globální tým Ford Performance Team, specialisté na rallye a závodní vozy STARD v Rakousku a Ford Design Team v Kolíně nad Rýnem.

Čtyři elektromotory, kapalinou chlazený 50 kWh akumulátor a speciálně připravený management pohonu umožňují dosáhnout výkon kolem 1500 kW (2000 k) a zrychlení z 0 na 100 km/h pod 2 s. Podvozek, uzpůsobený pro závodní dráhu, je založen na architektuře nedávno představeného modelu E-Transit Custom, první čistě elektricky poháněné verze nejprodávanějšího evropského vanu v kategorii užitečné hmotnosti 1 t, která bude uvedena na trh v příštím roce.

Ford Pro Electric Super-Van má systém konektivity nejnovější generace Ford Sync 4 známý ze současných sériových modelů značky. Díky centrálnímu dotykovému displeji, dalším funkcím a vylepšené konektivitě Sync 4 informuje řidiče o funkcích elektrického Super-Vanu a umožňuje přenos dat v reálném čase. To je velká výhoda pro optimalizaci provozní efektivity elektrického Super-Vanu.

Ford představil svůj první super van v roce 1971, když proměnil Transit Mk 1 v jedinečné vozidlo poháněné motorem z vítězného Fordu GT40 v Le Mans uloženým uprostřed vozu. Super-Van 2 tento vzorec dále rozvinul - tentokrát inženýři vestavěli do druhé generace Transitu monokok pokrytý karoserií vyrobenou ze skelných vláken. Motor Cosworth V8 o výkonu 590 k pocházel ze závodního vozu Ford C100 skupiny C. Velmi podobný byl koncept třetího SuperVanu z roku 1994, ve kterém se o adekvátní pohon staral motor Cosworth HB o výkonu 650 k z formule 1.

„Pro nás ve Ford Pro se vše točí kolem zvyšování produktivity našich zákazníků prostřednictvím moderních užitkových vozidel. Proto byla myšlenka prezentovat potenciál elektrického pohonu a konektivity elektrickým Super-Vanem zřejmá. Toto neuvěřitelné předváděcí vozidlo přebírá nejmodernější konstrukční základ a charakteristický design nového E-Transit Custom a posouvá jej na ještě vyšší úroveň. Je to vysokorychlostní důkaz výkonu Fordu Pro,“ říká šéf Ford Pro v Evropě Hans Schep.

Datum zveřejnění

27.06.2022

Zdroj informací

Ford

Foto: Ford

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2731 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál