Servind

Firmy se musí připravit na blackout

Firmy se musí připravit na blackout

Na výpadky elektřiny se firmy musí připravit. I přesto, že dodávky elektrické energie se po nedávném blackoutu v Praze podařilo relativně rychle obnovit, mnohé firmy nemohly ještě několik hodin poté fungovat. Pro Čechy a především české firmy znamenal tento výpadek opravdu velké varování a zároveň ukázal jejich nepřipravenost.

Příčina rozsáhlého výpadku elektrické energie v Praze byla rychle odhalena. V zapouzdřené rozvodně Chodov 400 kV došlo k působení logické ochrany tlaků izolačního plynu, která způsobila vypnutí rozvodny. A ta zamezila dodávky elektrické energie i do datacenter v Praze. Výpadek zcela bez problémů některé firmy zvládly, jako např. vshosting~, jedna z největších hostingových společností s vlastním datacentrem, které se okamžitě rozjely náhradní dieselové generátory. Jiné hostingové firmy už tak připravené nebyly a jejich klienti byli odříznuti ještě několik hodin.

Co konkrétně znamená pro firmy výpadek elektrické energie?

Když dojde k výpadku serveru, nejde jen o to, že dané firmě neběží web. Hostingové řešení zajišťuje i veškeré skladové, účetní, výrobní i jiné systémy, bez kterých firma stojí a každou minutu přichází o obrovské peníze. Často to znamená, že kromě e-shopu či webu musí zavřít i kamenné pobočky nebo dokonce výrobu.

Následkem výpadku elektřiny hrozí i následná ztráta dat, selhání hardwaru a další komplikace, které prodlužují výpadek webů a dalších systémů firem o další hodiny či dokonce dny. To znamená obrovské finanční ztráty a ztrátu důvěry zákazníků.

Podle expertů se riziko blackoutu v posledních měsících neustále zvyšuje

Domácí i zahraniční firmy, působící v České republice, nejsou minimálně z poloviny na výpadek energie připraveny, a to ani z krátkodobého hlediska. Podle průzkumu ČSOB vyplývá, že téměř polovina (47,3 %) společností působících na území ČR není nikterak připravena právě na situaci, která nastala. Záložními zdroji disponují pouze dvě pětiny firem (38,8 %).

Bez elektřiny se nikdo neobejde

Společnost jako taková je na funkčním internetu v podstatě závislá. I ten ale potřebuje mít stabilní dodávku elektrické energie a jednotlivé webové stránky a portály zase vyžadují fungující servery. Co tedy v případě, že právě servery nemají potřebnou „šťávu“?

Jedním ze segmentů a zároveň typickým příkladem oblasti, která by v případě dlouhodobějšího blackoutu utržila velké šrámy, je e-commerce. Lidé jsou závislí na internetu stejně jako firmy na jejich objednávkách.

„Pokud by situace byla stejná jako za výpadku v Praze, řádově 30 % e-shopů by téměř okamžitě přestalo fungovat. Ve vshostingu jsme připraveni i na několikatýdenní blackout, takže e-shopy, které hostují u nás, podobné situace jako z minulého týdne, nechávají v klidu,” potvrzuje obavy e-shopařů obchodní ředitel společnosti vshosting~ David Lintimer.

Jak ochránit svoji firmu před výpadkem elektrické energie?

Ať už se jedná o jakoukoliv činnost, internetové stránky ke svému provozu vyžadují fungující servery s nepřetržitým přísunem elektrické energie. V případě drobných výpadků pomohou záložní bateriové zdroje, které zajišťují stabilní přívod elektrické energie tak, aby ho zákazník ani nepocítil.

Pokud výpadek trvá déle, naskočí v opravdu kvalitních datacentrech dieselové generátory. Opět tak, aby to zákazník vůbec nepocítil. Například vshosting~ má dokonce záložní zdroje těchto záložních generátorů. Disponuje tak celkem čtyřmi dieselovými generátory, což není zdaleka obvyklé, ale zato velmi účinné a v případě výpadku elektrické energie žádoucí. Pak už je jen otázka volby firem, zda si mohou dovolit přijít o tržby za několik hodin či dnů, anebo zvolí léty prověřenou kvalitu poskytovatele s bezvýpadkovým provozem a záložními zdroji.

Datum zveřejnění

29.06.2022

Zdroj informací

vshosting~

Foto: vshosting~

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3126 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál