Servind

Ferrari ve službách Policie ČR

Ferrari ve službách Policie ČR

Nový automobil v barvách Policie České republiky je Ferrari F 142 - 458 Italia. Bude nasazen proti nejagresivnějším řidičům na českých dálnicích, při pronásledování odcizených vozidel, která přes naše území projíždějí do sousedních zemí, nebo při dohledu v místech hlášených tuningových akcí.

Policie ČR uvádí, že jde o vozidlo z mnoha, jež jsou každým rokem zajištěna jako majetek pocházející z trestné činnosti. Proto tvrdí, že jeho pořízení bylo levnější než např. nové Škody Scala - stálo 340 000 Kč za náklady spojené s jeho úpravou pro potřeby služby u dopravní policie. S ohledem na jeho provozní a servisní náklady jde o hodně naivní tvrzení…

V oblasti zajišťování majetku pocházejícího z trestné činnosti se Policii České republiky jednoznačně daří. To potvrzuje i náměstek policejního prezidenta pro SKPV gen. Tomáš Kubík: „Pokud bych měl uvést jednu z činností, ve které se nám významně daří využívat zákonná oprávnění, tak musím zmínit zajišťování majetku pocházejícího z trestné činnosti. Jen za loňský rok jsme takto zajistili majetek v hodnotě necelých 7 miliard Kč a osobně jsem přesvědčen, že v budoucnu budeme podobně efektivní“. Nejedná se však pouze o úspěchy celorepublikových útvarů, ale především krajských ředitelství, která se na celkové sumě podílejí přibližně ze 70 %.

Ferrari není tím nejhodnotnějším či nejvíce raritním vozidlem získaným při zajišťování majetku pocházejícího z trestné činnosti. Jen v předešlém roce bylo zabaveno téměř 900 vozidel, z nichž drtivá většina byla následně prodána a z výnosů saturována pachatelem způsobená škoda. Některá vozidla si Policie ČR ponechává pro plnění služebních úkolů. Ve službě jsou stovky zabavených vozidel, která pochází z trestné činnosti. Nejedná se však o tak luxusní vozy, jakým je Ferrari.

Speciálnímu vozidlu Ferrari F 142 – 458 Italia má najeto 2000 km. Motor V8 4,5 l má výkon 416 kW. Vůz dosahuje největší rychlost 326 km/h. Vozidlo je ve zvláštním barevném provedení (původní barva byla červená), vybaveno kamerovým systémem, radiostanicí, zvláštním výstražným světlem a nápisovým displejem. Součástí výbavy je pistolový měřič rychlosti.

Datum zveřejnění

26.07.2022

Zdroj informací

Policie ČR

Foto: Policie ČR

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3052 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál