Servind

Japonci vyvíjejí spalovací motory na vodík

Japonci vyvíjejí spalovací motory na vodík

Společnosti Isuzu, Denso, Toyota, Hino Motors a Commercial Japan Partnership Technologies Corporation (CJPT) zahájily společný výzkum a vývoj spalovacích motorů na vodík pro těžká nákladní vozidla. Cílem je najít možnosti budoucího využití spalovacích motorů v rámci uhlíkové neutrality.

V současnosti se pro snižování emisí nejčastěji využívají vozidla s hybridními systémy, elektromobily nebo auta s palivovými články na vodík. Záleží přitom na energetických podmínkách i požadavcích zákazníků v jednotlivých zemích a regionech.

Jednou z dalších možností jsou právě spalovací motory na vodík. Spalovací motor na vodík od loňského roku využívá závodní speciál Toyota GR Corolla H2 Concept, který se účastní série Super Taikyu, a představila koncept GR Yaris H2 Concept, poháněný stejným motorem.

Nákladní doprava patří k významným znečišťovatelům ovzduší a zároveň má určitá specifika, která omezují využití některých alternativních pohonů.

Toyota je v oblasti využití vodíku v dopravě jednou z nejaktivnějších značek. Vedle modelu Mirai na palivové články a vodíkových spalovacích motorů vyvíjí vodíkové lodě nebo vlaky a zabývá se také vývojem technologií pro výrobu a distribuci vodíku. Využití vodíku testuje rovněž v rámci experimentálního města Woven City.

Datum zveřejnění

18.08.2022

Zdroj informací

Toyota

Foto: Toyota

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2785 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál