Servind

V Brně sváží odpad elektrické Volvo

V Brně sváží odpad elektrické Volvo

V Brně jako první v České republice uvádějí do provozu elektrické nákladní vozidlo pro svoz odpadu. Jedná se o Volvo FE Electric a vlastní jej společnost SAKO Brno.

Již na jaře SAKO Brno testovalo elektrické vozidlo Volvo FL Electric. Díky pozitivním výsledkům bylo rozhodnuto o koupi elektrického vozidla pro svoz odpadu a jeho zařazení do plného provozu. Jde o první vozidlo bezemisního vozového parku společnosti SAKO Brno.

Běžné vozidlo pro svor odpadu najede za měsíc 2000 km a spálí 450 l nafty. Elektrické vozidlo je v místě provozu plně bezemisní i když je svozové vozidlo nejvíce energeticky náročné při neustálém zastavování a rozjezdech, sníží se také provozní náklady ale především je naprosto tiché. Jediné, co je slyšet, jsou brzdy, signál upozorňující na zpětný chod a samotná manipulace s kontejnery.

První plně elektrické vozidlo bude provozováno v městských částech Černovice, Slatina a Židenice. Energii pro nabíjení elektrických vozidel bude Brno brát z vlastních zdrojů. Bude využíváno neustále rostoucí síť městské fotovoltaiky a provoz brněnské spalovny - Zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO SAKO Brno). Velké dobíjecí středisko bude i v areálu svozové firmy, které bude zároveň sloužit i veřejnosti.

Vladimír Sklář ještě dodává: „Městský provoz je tím, kde se výhody elektrického vozidla projeví nejvíc – nulové emise při provozu a výrazně nižší hluk obtěžující okolí. Dalším benefitem je výrazně lepší pracovní prostředí bez vibrací. Nižší hluk pak usnadňuje obsluze vzájemnou komunikaci. Vzhledem k faktu, že společnost SAKO Brno získává elektrickou energii z vlastních zdrojů, můžeme zde mluvit o ideálním příkladu, kde elektromobilita dává skutečný smysl.”

„Předání prvního elektrického nákladního vozidla na svoz odpadu v České republice společnosti SAKO Brno znamená otevření další nové kapitoly k postupnému přechodu na elektromobilitu,” říká obchodní ředitel Volvo Trucks Česká republika Vladimír Sklář.

Technická specifikace elektrického vozidla Volvo FE Electric pro svoz odpadu

Hnací ústrojí: 2 elektromotory o max. výkonu 400 kW, dvourychlostní převodovka

Výkon: trvalý až 225 kW (300 k)

Kapacita akumulátorů: 265 kWh, 4 akumulátory

Doba nabíjení: 11 hodin střídavým proudem s příkonem 22 kW

Plné nabití: 2 hodiny stejnosměrným proudem 150 kW

Dojezd vozidla při -10°C: min. 70 km s maximálním využitím nástavby

Celková hmotnost soupravy: 27 000 kg                

Automatický vyklápěč: elektricky poháněný

Vyklápění pomocí hřebenu: pro nádoby od 110 l po kontejnery 1100 l

Další výbava: barevný kamerový systém s LCD monitorem v kabině řidiče, bezpečnostní hmotnostní čidla, bezpečnostní STOP tlačítka, zábleskové LED majáky, elektricky ovládaná okna, vyhřívané čelní sklo, vzduchem odpružená sedadla, servis podvozku Volvo je krytý servisní smlouvou Volvo Gold.

Datum zveřejnění

23.08.2022

Zdroj informací

Volvo Trucks

Foto: Volvo Trucks

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3321 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál