Servind

Elektrický Ford Transit Custom pro malé živnostníky

Elektrický Ford Transit Custom pro malé živnostníky

S nově vyvinutým kompaktním užitkovým vozem E-Transit Custom chce Ford Pro získat pro elektromobilitu i menší firmy. Aby je přesvědčil, nabídne jim současně k novému vozu i řadu souvisejících služeb.

Ford Transit Custom je nejprodávanější dodávkou v Evropě v segmentu s nosností 1,0 t. Ve Velké Británii byl v roce 2021 dokonce nejprodávanějším automobilem vůbec – před všemi osobními vozidly.

Různé karoserie a schopnost utáhnout až 2 t

Nyní byl tento vůz kompletně přepracován a jako E-Transit Custom s elektrickým pohonem provozovatelům slibuje dosáhnout ještě vyšší produktivitu. Specializovaná divize Ford Pro plánuje nabídnout E-Transit Custom s jednoduchou nebo dvojitou kabinou a jako kombi. Na výběr bude ze dvou délek rozvorů náprav a dvou výšek střechy v závislosti na karosářské variantě. Ve verzi skříňové dodávky bude objem nákladového prostoru mezi 5,8 a 9,0 m3 s délkou až 3,45 m. Maximální užitečné zatížení až 1100 kg je stejné jako u současné generace s turbodiesely. Pozoruhodná ale je především schopnost utáhnout přívěs až 2 t.

E-Transit Custom by měl pro každodenním používání přinést hmatatelné výhody - od nižší nakládací a nástupní výšky až po zlepšenou ochranu proti krádeži přepravovaného zboží. Stejně jako u E-Transit je i pro E-Transit Custom na přání k dispozici systém ProPower Onboard umožňující napájet elektrické nářadí, přídavné osvětlení nebo jiného elektrického zařízení se spotřebou až 2,3 kW.

Účinnější akumulátor

Nová generace akumulátoru s kapacitou 74 kWh umožňuje čistě elektricky poháněné dodávce dojezd až 380 km, což pro vůz této kategorie plně postačuje. Články použité v akumulátoru, stejné jako se používají v F-150 Lightning, mají o 12 % vyšší hustotu energie než články ve větším E-Transitu.

Lehký užitkový vůz lze nabíjet v nabíjecí stanici výkonem až 125 kW z 15 na 80 % za 41 minut. Pro nabíjení v garáži lze použít palubní nabíječku o výkonu 11 kW. V tomto případě trvá plné nabití 8 hodin. Zákazníci Fordu Pro mají přístup k síti Blue Oval Charging Network, která nabízí přístup k více než 300 000 nabíjecím místům po celé Evropě. Kromě toho Ford slibuje ke každému prodanému vozu E-Transit Custom zdarma roční předplatné pro veřejné nabíjení.

Vzadu umístěný trakční elektromotor lze volit s výkonem 100 kW (135 k) nebo 160 kW (217 k). Maximální točivý moment pro obě varianty je uváděn na 415 N.m. Díky nezávislému zavěšení kol na zadní nápravě zajišťuje podvozek příjemný komfort odpružení.

Víceúčelová kabina

Kabina slouží současně jako všestranný pracovní prostor ale i místo pro odpočinek a jídlo. Designové studio D-Ford vyvinulo řešení, která tuto každodenní praxi zohledňují. Interiér je vybaven 13“ dotykovým displejem na šířku s komunikačním systémem Ford Sync 4, připojením 5G a chytrými funkcemi, jako je příplatková sada Mobile Office obsahující naklápěcí volant, který lze složit tak, aby se proměnil v držák na notebook nebo v plochý stolek, na němž si můžete dát oběd.

Kupující také získají jeden rok bezplatného přístupu k systému Ford Pro E-Telematics, který využívá aktuální data ke sledování polohy, účinnosti a technického stavu každého vozidla a nabízí optimalizované strategie nabíjení akumulátoru. Může také přijímat aktualizace vzduchem.

Také turbodiesel a plug-in

E-Transit Custom je po E-Transitu druhým z pěti plně elektrických užitkových vozů, které Ford Pro uvede v Evropě do roku 2024.

Nová generace Fordu Transit Custom bude samozřejmě jako dosud v prodeji také s turbodiesely a plug-in hybridním pohonem. Prodejní ceny hodlá Ford oznámit v dostatečném předstihu před uvedením na trh.

Zahájení výroby E-Transitu Custom v továrně Ford Otosan v Turecku je plánováno na podzim 2023. Bude se vyrábět spolu s elektricky poháněnou verzí Volkswagenu Transporter nové generace jako součást dohody mezi těmito dvěma firmami, podle níž užitková vozidla Volkswagen využijí platformu Ford, což Fordu otevře přístup k platformě VW MEB pro osobní elektromobily.

Datum zveřejnění

09.09.2022

Zdroj informací

Ford Pro

Foto: Ford Pro

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2448 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál