Servind

Vylepšená paliva MOL EVO Plus

Vylepšená paliva MOL EVO Plus

Vývoj paliv se nezastavuje. Zlepšování parametrů MOL dosahuje pomocí inovovaných aditiv. Aditiva jsou látky, které pomáhají k dosažení delší životnosti motoru, vyššího výkonu a nižší spotřebě a tedy snížení emisí.

Nová prémiová řada paliv MOL je inovována o účinné složky pro kontrolu usazenin, zpomalení koroze či o patentovaný modifikátor tření. Prémiové pohonné hmoty tak ještě lépe pečují o motory aut, poskytují lepší výkon a přinášejí i úsporu ve spotřebě. Podle výsledků testů je palivo EVO plus s trojitým efektem nejlepším palivem, jaké MOL doposud představil na českém trhu. Jeho kvalitu mohou ocenit motoristé kromě České republiky i na Slovensku a v dalších deseti zemích střední a jihovýchodní Evropy.

Důraz na udržitelnost, výkon a péči o motor se odráží i ve složení nových paliv. V jejichž popředí figurují tři hlavní složky: účinné aditivum pro efektivní kontrolu usazenin, patentovaný modifikátor tření a účinný inhibitor koroze. Složení speciálně vyvinutých komponent zásadním způsobem přispívá k čištění všech částí motoru, snižuje tření a zamezuje korozi v přívodním palivovém systému.

Účinky nové generace paliv EVO plus společnost MOL ověřovala pomocí speciálního testu na motorové brzdě v nezávislá testovací laboratoři DTC v Rakousku a vlastními testy na motorové brzdě ve spolupráci s Vančík motorsport. Principem testování bylo srovnat parametry vylepšeného a původního paliva.

Molekula Evotech přilne k usazeninám v motoru, odstraní je z palivového systému a zabraňuje usazeninám. S méně nánosy si motor si zachovává původní vlastnosti, vyžaduje méně údržby a uchovává si delší životnost. Podle DTC testů vykazují prémiová paliva MOL Evo plus až o 98,5 % méně usazenin oproti běžným palivům bez aditivace.

Nafta má díky větší aditivaci vyšší cetanové číslo, což přináší rychlejší zážeh a tím vyšší výkon motoru. U benzinu nižší tření zajišťuje hladší provoz motoru a vyšší výkon. Test na motorové brzdě Vančík Motorsportu vykázal 1% zlepšení oproti původnímu prémiovému palivu.

Měřený výkon nového stooktanového prémiového paliva MOL Evo 3 Plus je vyšší než předchozí generace stooktanového paliva přibližně o 1 kW. Nová generace 100oktanového paliva MOL EVO Plus tedy přináší o 1 % vyšší tzv. stechiometrický poměr, který udává poměr paliva a vzduchu u zážehových motorů ve směsi nasávané do válce motoru.

Důkazem kvality paliv MOL je spolupráce se Škoda Auto. MOL dodává svá prémiová paliva EVO Plus do výrobních závodů v Mladé Boleslavi a Kvasinách pro nové vozy, které potřebují poprvé nastartovat pro potřeby pojíždění na přilehlá parkoviště. Palivo pro prvoplnění prochází ještě před natankováním přísnými testy.

 „Zkušenosti při vývoji čerpáme i z našeho působení v rallye. V rámci naší spolupráce s mistrem republiky Janem Kopeckým testujeme naše závodní paliva EVO Racing, která využívá sedm z deseti špičkových týmu českých rallye. Poznatky z tohoto vysoce konkurenčního prostředí se snažíme aplikovat i při vývoji paliv pro naše maloobchodní zákazníky. S palivy EVO jsme uspěli i u společnosti Škoda, které naše prémiové EVO plus dodáváme k takzvanému prvoplnění do nově vyrobených vozů Škoda,“ říká ředitel maloobchodu MOL Česká republika Jan Semotán.

„Prémiová paliva se vyplatí čerpat pravidelně alespoň občas, například před delší cestou na dovolenou či při každém třetí tankování, dále na pročištění palivových soustav u starších vozů nebo naopak jako jednu z důležitých součástí péče o auto zcela nové. Já osobně věřím v dlouhodobý pozitivní vliv prémiových paliv a čerpám je pokaždé,“ uvedl k využití prémiových paliv Václav Loula, nezávislý expert kvality z české asociace petrolejářského průmyslu a obchodu ČAPPO.

Datum zveřejnění

19.09.2022

Zdroj informací

MOL

Foto: Ivana Rybecká a MOL

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2548 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál