Servind

Bosch v Jihlavě posiluje v oblasti elektromobility

Bosch v Jihlavě posiluje v oblasti elektromobility

V závodě Bosch Diesel v Jihlavě pracuje 4500 zaměstnanců. K hlavním výrobkům patří vysokotlaká čerpadla pro vznětové motory, tlakové zásobníky, regulační ventily tlaku, vstřikovače a zpětné vedení paliva pro systém Common rail.

Vedle stávající výroby komponent pro konvenční spalovací motory Bosch v Jihlavě připravuje na sériovou výrobu elektronáprav, elektrických motorů, statorů a rotorů pro elektricky poháněná osobní vozidla. Náběh nové výroby bude probíhat postupně: v roce 2023 budou instalovány první výrobní linky, od roku 2024 dojde k zahájení sériové výroby a od roku 2025 je plánována výroba elektromotorů.

„Nová výroba z oblasti elektromobility tak posílí nejen význam jihlavského závodu pro firmu Bosch samotnou, ale zároveň se tato výroba stane v Jihlavě a na Vysočině dalším významným milníkem rozvoje zdejšího průmyslu,“ řekl obchodní ředitel Bosch Diesel Ralph Carle.

„K budování nové výroby dochází postupně. Již nyní připravujeme výrobní prostory pro novou výrobu v závodě 3 na Pávově. První linky budeme instalovat na jaře 2023. Pak může začít i výroba prvních vzorků nových produktů tak, aby je i pilotní zákazník otestoval v klasických sériových podmínkách a následně mohl nechat projít vozidla s novým typem pohonu homologací. Od roku 2024 dojde k zahájení sériové výroby, v roce 2025 plánujeme v jihlavském závodě převzetí dalšího nového výrobku pro elektrická osobní vozidla elektromotoru. Součástí přípravy nové výroby pro elektromobilitu bylo přemístění některých nevýrobních oblastí, jako např. technické údržby strojů, do externích prostor LOG Point 112, které se nacházejí přibližně dva kilometry od závodu 3. Díky naší flexibilitě se nám podařilo uvolnit dostatečné výrobní plochy pro novou výrobu,“ doplnil technický ředitel Bosch Diesel Rajendra Basavaraju.

„Technologický vývoj v jihlavském závodě nás velice těší. Získání kompetencí jihlavského závodu v oblasti elektromobility je velký úspěch. Naše regionální kompetence v oblasti elektromobility doplňuje spolupráce na vývoji vodíkového palivového článku a technologií potřebných pro výrobu vodíku v našem R&D v Českých Budějovicích. Elektrický motor s vysokou pravděpodobností ještě dlouho nebude jediným pohonem na trhu. Oba české závody zaměřené na automobilovou techniku se proto nadále věnují i stávající výrobě a vývoji komponent pro spalovací motory,“ prohlásil reprezentant společností Bosch v ČR Milan Šlachta.

Elektromobilita znamená kromě nové výroby i posílení jihlavského závodu v oblasti technického vývoje. Vedle montáže nových výrobků a sériové výroby komponent zde bude fungovat také dlouhodobá zkušebna.

Datum zveřejnění

13.10.2022

Zdroj informací

Bosch

Foto: Bosch

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2089 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál