Servind

Cesty Evropou komplikuje nejednotný mýtný systém

Cesty Evropou komplikuje nejednotný mýtný systém

Zorientovat se v komplikovaném systému evropských mýtných poplatků je obtížný úkol. Nejednota panuje napříč Evropou nejen v oblasti finanční, ale také technologické. Logistické a dopravní podniky se tak často potýkají se složitostmi, které je stojí čas i peníze. Existují přitom služby, které proces zpracování a uhrazení plateb mýtného usnadní, zajistí jeho efektivitu, a ještě uspoří náklady.

Ve většině Evropy jsou poplatky za mýto odstupňované podle hmotnosti vozidla a emisní normy. Pět nejdražších zemí v Evropě pokud jde o mýtné placené za nákladní vozidla emisní třídy Euro 6 jsou v pořadí Švýcarsko, Maďarsko, Chorvatsko, Slovinsko a Rakousko. Každý ze zmíněných států má ale různé sazby za kilometr a odlišné způsoby výběru mýtného. Aby složitostí nebylo málo, v některých zemích, kde se mýtné systémy provozují pomocí bran (např. Francie, Itálie), nejsou poplatky na základě ujeté vzdálenosti rozděleny podle emisní normy, a proto zde platí nákladní vozidla Euro 3 a Euro 6 mýtné ve stejné výši.

Placení mýtného obstará EVA

Přičteme-li kolik zemí, dálnic, mostů a tunelů musí profesionální řidič se svým kamionem ročně projet, získáme jen velmi přibližnou představu jak je v současné době přeprava těžkých nákladů z hlediska mýtného komplikovaná. Navzdory myriádě poplatků si přitom musí logistické a dopravní podniky zachovat ziskovost.

Moderní fintech společnosti, jako je Eurowag, jim mohou tento úkol významně usnadnit. Eurowag svým zákazníkům nabízí služby v oblasti vyřizování a zpracování mýtného, a to ve 23 evropských zemích. Firmy mohou navíc využít integrovaný systém EVA. Jedná se o palubní jednotku s certifikací EETS, která zjednodušuje výběr mýtného a zároveň pomáhá dopravcům snížit náklady. Krom snadné platby mýta totiž EVA nabízí také vestavěnou ochranu proti zneužití palivových karet a další nástroje pro správu vozového parku.

Správa mýtného, ale i finanční a daňové služby

Eurowag nabízí krom jednoduché platby mýtného a integrované správy flotily pomocí platformy EVA také mnoho dalších služeb. Patří k nim například konzultace v oblasti optimalizace cashflow a ujetých kilometrů za účelem vyšší efektivity, a tím pádem i ziskovosti.

Poznámka: článek využívá údaje z ACEA Tax Guide 2022 a studie Evropské komise z roku 2019 s názvem „Dopravní daně a poplatky v Evropě“

Datum zveřejnění

20.10.2022

Zdroj informací

Eurowag

Foto: PRAM Consulting

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2574 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál