Servind

Equip Auto 2022: velký zájem o aftermarket

Equip Auto 2022: velký zájem o aftermarket

Equip Auto je veletrh věnovaný profesionálům z oblasti aftermarketu. Výrobci zde předvádějí tlumiče, pneumatiky, nářadí, diagnostiku ale i řadu specializovaných služeb, jako jsou mytí, skladové hospodářství, pojištění, atd. Je to ráj pro profesionály z autoservisů, kteří přijeli objevovat nové produkty a nakupovat je.

Letošní 26. ročník přinesl historicky první spojení s autosalonem Mondial del'Auto - obě akce se konaly současně jako součást Pařížského týdne automobilů na výstavišti Porte de Versailles. Ve dvou hlavních halách, dříve vyhrazených především pro domácí automobilky, bylo mimořádně živo. Zatímco ve třech halách ve středu výstaviště bylo jen pár automobilových značek, zde se sešlo více než 1000 vystavovatelů prezentujících se ve velmi dobré náladě.

Bohatství expozic i doprovodných akcí svědčil o tom, že obchodu s náhradními díly se daří velmi dobře. Přitom profesionálové, kteří udržují v provozu automobily, se samozřejmě také potýkají s energetickou krizí. Navíc budou muset čelit rostoucímu počtu elektrifikovaných a zejména plně elektrických automobilů, které vyžadují nové specialisty a vybavení.

Autoservis budoucnosti bude muset být propojený a ekologicky zodpovědný. Bude stále víc těžit z přístupu k repasovaným dílům, z diagnostických nástrojů ale i údržby a oprav speciálně navržených pro akumulátory. Automechanik blízké budoucnosti dokáže zkontrolovat zdravotní stav akumulátoru a vystavit certifikát, který bude nezbytný pro další prodej ojetého elektromobilu. Bude muset být také vyškolen pro práci na palivových článcích nebo na pokročilých asistentech jako součásti autonomního řízení. Vybavení pro to vše nabídl i veletrh Equip Auto.

Trh s náhradními díly bude i nadále těžit ze silné potřeby mobility. Přínosem pro něj bude průměrný věk automobilů rostoucí s prohlubující se ekonomickou krizí. Čím pomalejší bude obnova vozového parku v důsledku poklesu prodeje nových aut, tím větší bude potřeba oprav stárnoucích osobních a lehkých užitkových automobilů. I při optimistickém růstu podílu prodeje elektromobilů bude v roce 2030 ve Francii v provozu stále víc než 86 % vozidel se spalováními motory. Ty budou na dlouhou dobu představovat jistotu pro tradiční autoservisy.

Equip Auto ukázal, že i při nástupu elektromobility potřeby profesionálů v autoservisech orientovaných na klasická auta rostou. Bylo zde k vidění mnoho expozic zaměřených na spalovací motory a ty budily nadšený zájem mnoha návštěvníků.

Obchod s náhradními díly pro ojetá auta má před sebou světlou budoucnost. Potvrdily to oba krátce po sobě konané veletrhy, které se v minulosti střídaly každý druhý rok, tedy Automechanika ve Frankfurtu a Equip Auto v Paříži. Jeden zásadní rozdíl mezi nimi ale byl – zatímco Automechanika ve Frankfurtu byla skutečně mezinárodní a k dorozumívání se používaly stejnou měrou němčina i angličtina, při Equip Auto se veškerá komunikace odehrávala výhradně ve francouzštině (což ale neplatilo pro souběžně konaný autosalon Mondial del'Auto).

Datum zveřejnění

25.10.2022

Zdroj informací

Equip Auto

Foto: Equip Auto

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3414 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál