Servind

Berlínští hasiči sází na elektropohon

Berlínští hasiči sází na elektropohon

Berlínský hasičský sbor pořizuje další elektrifikovaná zásahová vozidla od specializované rakouské firmy Rosenbauer. Zakázka zahrnuje mimo jiné čtyři jednotky hybridního hasičského vozu Revolutionary Technology (RT) v berlínské konfiguraci jako eLHF. Kromě toho bude k dispozici elektrické vozidlo s podvozkem Volvo pro dopravu zařízení.

Rosenbauer RT byl spoluvyvinut ve spolupráci s berlínským hasičským sborem a realizován společně v rámci několikaletého inovačního partnerství. Po úspěšném zkušebním provozu, trvajícím 13 měsíců ve třech hasičských stanicích, se ukázalo, že 90 % z téměř 1400 operací lze zvládnout s čistě elektrickým pohonem. Proto v Berlíně padlo rozhodnutí „posunout se s tímto vozidlem do budoucnosti“.

Konfigurace je odvozena od klasického berlínského vozidla LHF, které tamní hasiči používají již více než 15 let. V současné době mají ve vozovém parku 190 těchto vozidel postavených na podvozku MAN o celkové hmotnosti 15 t.

Na palubě eLHF je sedm hasičů. Vozidlo dopraví 1200 l vody a 100 l směsi pro tvorbu pěny. Díky vestavěnému čerpadlu a systému dávkování pěny je vybaveno pro požadavky velkého městského hasičského sboru. Kromě hasicí techniky má eLHF také vybavení pro různé drobné technické operace.

S jedním elektromotorem na nápravu má vozidlo pohon všech kol. Oba trakční elektromotory generují celkový výkon 350 kW (476 k). Součástí systému je vznětový agregát od BMW pro prodloužení dojezdu. K akumulaci elektřiny slouží dva vysokonapěťové akumulátory s celkovou dostupnou kapacitou 100 kWh.

S kompaktními elektromotory bylo také možné implementovat řízení kol obou náprav, díky čemuž by měl být RT s ohledem na svou velikost dobře ovladatelný. U podvozku lze navíc nastavit světlou výšku ve třech úrovních. U požární techniky jsou čerpadla poháněna buď mechanicky vznětovým motorem na naftu nebo elektricky přes generátor.

Kromě čtyř RT Rosenbauer staví pro berlínské hasiče také elektricky poháněné dopravní vozidlo GW Hygiene. To přiváží na místo zásahu úklidové a převlékací zařízení. Má dvoudílnou pochozí nástavbu pro znečištěné nebo čisté oblečení. Je postaveno na sériovém elektrickém podvozku od Volva. Pohon tvoří kompaktní elektromotor s trvalým výkonem 165 kW (224 k) a maximálním výkonem 200 kW (272 k) spojený se dvoustupňovou převodovkou, která umožňuje rozjezd na první rychlostní stupeň s maximálním točivým momentem. Kapacita akumulátoru je 200 kWh.

Datum zveřejnění

27.12.2022

Zdroj informací

Rosenbauer

Foto: Rosenbauer

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2995 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál