Servind

Mercedes-Benz Trucks opět jedničkou

Mercedes-Benz Trucks opět jedničkou

Mercedes-Benz Trucks Česká republika se v roce 2022 opět stal jedničkou mezi dovozci nákladních automobilů a obhájil tak po jednadvacáté v řadě celkové prvenství v prodeji nákladních automobilů nad 6 tun celkové hmotnosti v České republice.

V roce 2022 bylo podle údajů z registru vozidel v ČR nově registrováno celkem 8563 nákladních automobilů, tedy o necelých 300 vozidel víc, než v roce 2021. Z toho bylo 1795 nákladních vozidel Mercedes-Benz s celkovou hmotností nad 6 t. Mercedes-Benz Trucks tím dosáhl opět první místo mezi dovozci a výrobci nákladních vozů, přičemž si oproti loňsku výrazně vylepšil podíl na trhu z 18,4 % na 21 %.

V České republice bylo registrováno 1070 tahačů návěsů značky Mercedes-Benz, což znamená tržní podíl 20,8 %. V podvozcích pro různé druhy speciálních nástaveb značka registrovala 557 vozidel, což znamená tržní podíl 27,1 % a taktéž tradiční první pozici v této kategorii s velkým odstupem od dalších výrobců. Prodej 69 malých nákladních vozů Fuso Canter dosáhl v kategorii srovnatelných produktů tržní podíl 48,6 %, což také znamená první místo v této kategorii. 

Bohužel přetrvává složitá situace v dodávkách komponent a dílů pro výrobu vozidel. Výsledný počet dodaných vozidel proto stále neodpovídá poptávce. Pokud by výrobci dokázali uspokojit všechny letošní poptávky, mohl trh v ČR dosáhnout i k hodnotě výrazně nad hranicí 10 000 registrovaných nákladních vozidel.

Rok 2022 byl zároveň i historickým mezníkem, protože přinesl vstup do úplně nové oblasti – do elektromobility nákladních vozidel. První vozidla řady Mercedes-Benz eActros zamířila  i na český trh, kde zatím slouží k předváděcím a testovacím účelům. Zároveň celý rok probíhaly intenzivní aktivity v přípravě na prodej, servis a provoz elektrických nákladních vozidel. V areálu dovozce, společnosti Mercedes-Benz Trucks ČR byla začátkem roku zprovozněna i první vysokovýkonná nabíjecí stanice, určená prioritně pro nabíjení nákladních vozů.

Josef Mařík, ředitel společnosti Mercedes-Benz Trucks ČR, k úspěchu řekl: „Velmi mě těší, že se nám i v roce 2022 podařilo obhájit první pozici na trhu nákladních vozů v ČR. Vloni jsme slavili dvacáté výročí na první pozici a to je pro nás závazkem, že musíme udělat vše pro to, abychom tuto pozici udrželi i nadále. V nynějším prostředí, kdy jsme si museli zvyknout na dlouhé dodací lhůty vozidel, omezení ve výrobě a v dodávkách komponentů, které z větší části nedokážeme z ČR ovlivnit, je tento úspěch dvojnásob potěšující. Děkujeme velmi našim zákazníkům za loyalitu a trpělivost, která potvrzuje, že naší značce stále věří a že děláme svou práci dobře. Náš velký dík patří nejen zákazníkům, kteří kupují naše vozidla a využívají naše služby, ale i všem pracovníkům naší společnosti a autorizované prodejní a servisní sítě nákladních vozidel Mercedes-Benz, protože úspěch u zákazníků je především oceněním jejich dobré práce. Budeme se i nadále snažit, abychom plnili očekávání zákazníků ve všech oblastech naší činnosti.“

Datum zveřejnění

9.1.2022

Zdroj informací

Mercedes-Benz Trucks

Foto: Mercedes-Benz Trucks

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2321 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál