Servind

Krade se stále víc katalyzátorů

Krade se stále víc katalyzátorů

V loňském roce v Německu výrazně vzrostl počet odcizených katalyzátorů z automobilů. Z aktuálního vyhodnocení silniční hlídky ADAC vyplývá, že v roce 2022 byla kvůli odcizeným katalyzátorům volána celkem 1038x. ADAC předpokládá, že celkový počet nenahlášených odcizení katalyzátorů v Německu je výrazně vyšší. V roce 2018 ADAC evidoval 77 případů, následující rok 169, v roce 2020 bylo napočítáno 420 odcizených katalyzátorů a v roce 2021 to bylo už 959.

Podle současných poznatků jsou postižena zejména starší vozidla se zážehovými motory, u nichž je třícestný katalyzátor namontován snadno přístupným způsobem uprostřed podlahy vozu. Jako zvlášť příznivé pro zloděje se podle ADAC ukazují podmínky ve starších vozech Opel Astra, Toyota Prius a Volkswagen Polo. U novějších vozidel je katalyzátor namontován velmi blízko motoru aby se po studeném startu rychleji zahřál a dosáhl provozní teploty. Tam je však mnohem obtížnější dosáhnout a jeho odcizení by trvalo znatelně déle.

ADAC přičítá zvýšený počet odcizených katalyzátorů vysoké ceně v nich použitých drahých kovů, jako je platina, palladium a rhodium. Ukradené katalyzátory se recyklují. Takto získané drahé kovy pak mohou být nabídnuty zpět výrobcům katalyzátorů.

Katalyzátory jsou nedílnou součástí výfukového systému již od počátku 90. let. Mají přeměňovat zdraví a životní prostředí škodlivé výfukové plyny na netoxické látky. Pomocí katalyzátoru se látka znečišťující ovzduší oxid uhelnatý (CO) přeměňuje na oxid uhličitý (CO2). Auta, kterým byl ukraden katalyzátor, je podle ADAC nejen výrazně hlučnější, ale také přijdou o technický průkaz, protože nesmějí jezdit po veřejných komunikacích. Do dílny se musejí přepravovat na přívěsu. Výměna stojí až 1000 eur včetně instalace, u některých modelů ale je to i výrazně víc.

Datum zveřejnění

24.1.2023

Zdroj informací

ADAC

Ilustrační foto: Opel

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3467 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál