Servind

Silniční dopravci hlásí výrazný úbytek zakázek

Silniční dopravci hlásí výrazný úbytek zakázek

Dopravci každé čtvrtletí pro Barometr nákladní dopravy reportují, jak vidí objemy zakázek na přepravu pro příštích šest měsíců. Nyní na konci ledna se jejich optimismus propadl na nejnižší úroveň za poslední rok. Pouze 32 % dopravců v mezinárodní kamionové dopravě vidí zakázky na půl roku dopředu optimisticky. To je méně než polovina ve srovnání s koncem ledna loňského roku, tedy před ruskou invazí na Ukrajinu. Ve vnitrostátním provozu má pozitivní výhled dokonce jen 28 % dopravců.

Generální tajemník Sdružení Vojtěch Hromíř k tomu říká: „Naši členové hlásí velký propad zakázek. Pokles je u některých zákazníků v desítkách procent, a to téměř bez rozdílu v jednotlivých odvětvích. Klesají objemy přepravovaných surovin, dílů a polotovarů pro výrobu, spotřebního zboží i potravin. Automobilky oznamují odstávky výroby, a to znamená pokles přeprav v automotivu. Veliký pokles optimismu jsme zaznamenali už na konci října, ale teď je to ještě horší. A silniční doprava je jasný indikátor pro ekonomiku. Na straně zákazníků je vidět velká nejistota a už se do objednávek propisuje nižší poptávka. Možná vždy neklesají tak tržby, ale zvýšené ceny a vysoká inflace zakrývají nízké objemy přepravovaného zboží. Nečeká nás lehký půlrok.“

Poměrně dobře dopadly u silničních dopravců výsledky hospodaření ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku: 65 % dopravců v mezinárodní dopravě dosáhlo z dopravní činnosti zisk. Horší to bylo ve vnitrostátní dopravě, kde se to zdařilo jen 54 % dopravců. To jsou velmi podobné výsledky jako před rokem.

Mnoho firem využívá i další zdroje spojené s provozováním dopravy, jako jsou spediční činnost, opravárenství, logistika, prodej pohonných hmot a jiné aktivity. Jen z čisté dopravy by kvůli tvrdé konkurenci toto odvětví nemohlo dlouhodobě fungovat.

Generální tajemník Sdružení Vojtěch Hromíř dodává: „Nejvíce utrpělo hospodaření dopravních firem v loňském prvním čtvrtletí, kdy se do zisku dostalo jen 49 % firem v mezinárodním transportu a jen 35 % dopravců na vnitru. To byla daň za raketový nárůst cen nafty po útoku Rusů 24. února. Přepravy se jim na téměř polovinu čtvrtletí propadly do ztráty než zafungovaly palivové doložky nebo než dojednali zvýšení cen se zákazníky.“

Sdružení ČESMAD BOHEMIA publikuje na svých webových stránkách další vydání Barometru nákladní dopravy – čtvrtletní hodnocení situace v oboru silniční nákladní dopravy samotnými dopravními firmami. Výsledky jsou na www.odoprave.cz.

Datum zveřejnění

4.2.2023

Zdroj informací

Martin Felix, Sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia

Grafy: ČESMAD Bohemia

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2597 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál