Servind

Oblíbenost barev

Oblíbenost barev

Německá společnost Standox, kterou v České republice a na Slovensku zastupuje Servind, zveřejnila v pořadí již 70. výroční zprávu „Global Automotive 2022 Color Popularity Report“, kterou vydává společnost Axalta, do jejíhož koncernu výrobce prémiových autoopravárenských laků Standox spadá.

První výroční zpráva o popularitě barev byla poprvé publikována v roce 1953. V průběhu let se stala nejkomplexnějším a nejdéle fungujícím záznamem týkající se oblíbenosti barev v automobilovém průmyslu. Nová výroční zpráva odhalila tři nejoblíbenější barvy roku 2022 - bílou, černou a šedou.

„Dnešní vozidla jsou mnohem více plná života než kdy dříve. Například ve srovnání s bílými odstíny z roku 1950 jsou dnešní bílé barvy jasnější a s měňavými akcenty. Dohromady tvoří vozidla v bílé, černé, šedé a stříbrné barvě až 82 % automobilů na silnicích,“ řekl Robert Schnell, viceprezident pro globální prodej a produktový management společnosti Axalta.

Celosvětově se na prvním místě udržely bílé odstíny s celkem 34 %, perleťově bílé se 14 % a Uni bílé s 20 %. Dále je na silnících možné vidět vozidla sytě černé barvy. Se třpytivými efekty se s 21 % umístila černá barva na druhém místě. Třetí místo v oblíbenosti dosáhla šedá barva s třpytivými efekty s 19 %. Na nižších příčkách se umístily jasné barvy s vysokou intenzitou a s třpytivými efekty jako jsou barevné varianty modré (8 %), červené (5 %) a zelené (1 %).

Úplnou zprávu týkající se oblíbenosti barev naleznete na stránkách https://www.servind.cz/popularita-barev-2022 včetně výroční zprávy, která se zaobírá podrobnějším rozborem oblíbenosti barev v jednotlivých tržních regionech. Odborníci, kteří sbírají data, tak nabízejí vhled do historie oblíbenosti barev a nastiňují budoucí vývoj, čímž poskytují výrobcům automobilů zajímavý pohled na barevné preference spotřebitelů. Výrobcům (OEM) tímto pomáhají učinit erudovaná rozhodnutí při volbě budoucích barev automobilů.

Datum zveřejnění

14.2.2023

Zdroj informací

Servind

Grafika: Servind/Axalta

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2032 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál