Servind

Možná budoucnost pneumatik: zbytky březové kůry

Možná budoucnost pneumatik: zbytky březové kůry

Společnost Nokian Tyres v loňském roce vyhlásila inovační výzvu pod názvem FAST RACE, BIG CHANGE, hledající udržitelná řešení. Do výzvy se mohli zapojit všechny podniky, studenti i výzkumníci. Společnost Nokian Tyres obdržela téměř 50 přihlášek z 18 zemí. Její odborníci poté vybrali čtyři finalisty. V lednu se v Laponsku konalo finále, v němž porota za vítěze vybrala švédskou společnost Reselo AB. Inovativní obnovitelná pryž společnosti Reselo vyráběná ze zbytků březové kůry porotu přesvědčila svou všestranností a potenciálem budoucího využití.

Inovativní řešení představené ze sedadla spolujezdce při plné rychlosti na ledové dráze

Finále inovační výzvy FAST RACE, BIG CHANGE se uskutečnilo v legendárním testovacím centru společnosti Nokian Tyres známém jako White Hell, které se nachází v Laponsku na severu Finska. Vítězná inovace byla společně s inovacemi dalších tří finalistů otestována při prezentaci přímo z elektrického vozidla, které v plné rychlosti obkroužilo testovací ledovou dráhu. Prezentace byly vysílány živě odborné porotě, před kterou se finalisté postavili až po ledové výzvě.

Kromě společnosti Reselo se mezi finalisty dostala také švýcarská společnost Microwave Solutions GmbH, kanadská společnost Universal Matter Inc. a italský odborník na modelování simulací.

Vítězem se stala pryž z materiálu z obnovitelného zdroje vyrobená ze zbytků březové kůry

Po pečlivé úvaze odborná porota vybrala za vítěze inovativní řešení od společnosti Reselo. Společnost při výrobě pryže využívá březovou kůru získávanou ze zbytků od výrobců celulózy, papíru a překližky. Podle údajů od společnosti Reselo vytvoří jedna pila každý rok průměrně 100 000 tun zbytků březové kůry. Jen ve Finsku a ve Švédsku tak lesnictví vyprodukuje dostatek suroviny, aby mohla společnost Reselo vyrobit 200 000 tisíc tun unikátní pryže. Koncept biorafinérie, využívaný společností Reselo, je navržen tak, aby se minimalizoval vliv materiálu na životní prostředí.

„Možnosti a všestrannost materiálu nás skutečně nadchly. Důležité pro nás bylo i to, že se materiál vyrábí ze suroviny, která je druhotným produktem výroby v jiných odvětvích. Společnost Reselo i samotný tým jsou této myšlence naprosto oddáni. Chceme se stát součástí jejich úspěchu a jsme přesvědčeni, že se společnost Reselo stane jedním z milníků na cestě k dosažení našeho cíle využívat do roku 2030 pro výrobu pneumatik z 50 % obnovitelné nebo recyklované materiály,“ uvedl Teemu Soini šéf týmu Nokian Tyres pro inovace a vývoj.

Za vítězství ve výzvě FAST RACE, BIG CHANGE obdržela společnost Reselo peněžní odměnu a otevřela se jí možnost spolupráce se společností Nokian Tyres v obchodní oblasti nebo při vývoji.

„Jsem překvapen a potěšen, že jsme vyhráli. Spolupráce se společností Nokian Tyres pro nás bude fantastickou příležitostí. Je potvrzením možností našeho vynálezu i samotného materiálu. Naše společná cesta je na začátku, ale první výsledky jsou slibné. Doufáme, že se naše pryž využívající surovinu z obnovitelného zdroje stane jednoho dne součástí pneumatik pod značkou Nokian Tyres,“ řekl Henrik Otendal, generální ředitel a jeden ze zakladatelů společnosti Reselo.

Udržitelná řešení pro řízení bez kompromisů

Společnost Nokian Tyres chce být v čele udržitelnosti v oboru výroby pneumatik. Stanovila si ambiciózní cíle pro snižování emisí skleníkových plynů a zvyšování podílu obnovitelných nebo recyklovaných surovin při zachování bezpečnosti svých produktů.

„Tuto soutěž jsme vyhlásili, protože chceme zůstat na přední pozici, pokud jde o udržitelnost v oboru výroby pneumatik, potřebujeme proto nové inovativní partnery, kteří se s námi vydají na cestu hledání. Výsledek nás skutečně potěšil. Dostali jsme mnoho přihlášek s velmi kvalitními návrhy a již samotný výběr finalistů byl velmi náročný. Na finále jsme si naštěstí pozvali uznávané a známé externí porotce, kteří nám svými cennými vstupy pomohli při rozhodování. Jsme si jistí, že jsme se společností Reselo volili dobře, a v budoucnu se nám nepochybně podaří dosáhnout společně velké věci,“ dodal Teemu Soini.

Datum zveřejnění

16.2.2023

Zdroj informací

Nokian Tyres

Foto: Nokian Tyres

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2655 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál