Servind

Mercedes-Benz Trucks ČR před proměnou

Mercedes-Benz Trucks ČR před proměnou

Mercedes-Benz Trucks opět obhájil vedoucí postavení v prodeji nákladních automobilů nad 6 t v České republice. Ve své prodejní a servisní síti připravuje pro zákazníky mnoho nového. 

V roce 2022 bylo v České republice nově registrováno 8563 nákladních automobilů, tedy o 3,6 % víc než v roce 2021. Z toho bylo 1795 nákladních vozidel Mercedes-Benz s celkovou hmotností nad 6 t. Mercedes-Benz Trucks tím po 21. v řadě dosáhl první místo mezi dovozci a výrobci nákladních vozů, přičemž si oproti loňsku výrazně vylepšil podíl na trhu z 18,4 % na 21 %. V České republice bylo registrováno 1070 tahačů návěsů značky Mercedes-Benz, což znamená tržní podíl 20,8 %. V podvozcích pro různé druhy speciálních nástaveb značka registrovala 557 vozidel, což znamená tržní podíl 27,1 %. Prodej 69 malých nákladních vozů Fuso Canter dosáhl v kategorii srovnatelných produktů tržní podíl 48,6 % a první místo. 

Důležitá role servisních služeb

Jedním z hlavních argumentů pro vozidla značky Mercedes-Benz Trucks jsou jejich nízké provozní náklady a bohatá nabídka doprovodných služeb. V oblasti poprodejních služeb Mercedes-Benz Trucks v České republice zabezpečuje vozový park přibližně 22 500 nákladních vozidel značky Mercedes-Benz. Autorizovanou síť navštěvuje 14 000 vozidel, tedy víc než polovina tohoto počtu. Ty v roce 2022 přinesly do značkové sítě okolo 40 000 servisních zakázek, 270 000 hodin práce servisů a 800 milionů Kč v obratu náhradních dílů.

V České republice se o vozový park stará 20 autorizovaných servisů, které zaměstnávají 240 mechaniků. Ve snaze své služby neustále zkvalitňovat společnost Mercedes-Benz Trucks ČR průběžně hledá další zaměstnance. Je připravena si nové zaměstnance vzdělávat sama, a proto navázala kontakty s řadou odborných škol a učilišť v celé České republice. Zde hledá budoucí mechaniky a další odborníky do svých servisů.

Digitalizace služeb

Jednou z cest zefektivňování servisní práce a podpory pro zákazníky je vyšší míra digitalizace. V blízké budoucnosti bude většina vozidel sledována online. Telematická platforma FleetBoard neslouží jen ke sledování pozice a provozu vozidel a k přenosu zakázek, ale využívá se i ke sdílení dat z vozidel se servisní sítí.

Mercedes-Benz Trucks ČR má 3200 vozidel s aktivní servisní smlouvou, o něž pečuje její servis a zákazníci mají zajištěny transparentní a předvídatelné servisní náklady. Přes 2000 vozidel využívá unikátní službu Uptime, která zajišťuje online spojení mezi vozidlem, správou vozového parku a domovským servisem a umožňuje jednak plánovat potřebné servisní práce, jednak je sdružovat tak, aby vozidlo navštěvovalo servis co nejméně, a zároveň v některých případech dokáže předcházet poruchám na cestě. Umožňuje včasné plánování servisu a údržby tak, aby prostoje vozidla byly co nejmenší.

V roce 2023 k službám FleetBoard a MB Uptime přibyde služba další, a to MB TruckLive. Tato služba bude na první tři roky zdarma. Hlavním účelem TruckLive je zajištění pokud možno 100% konektivity všech nákladních vozidel MB. Díky tomu bude Mercedes-Benz Trucks ČR moci zákazníkům poskytnout víc služeb, jako jsou například lokalizace vozidla v případě nehody a jeho vzdálená diagnostika, vzdálená aktualizace SW jednotek ve vozidle, MB Truck App Portal a další.

Novou službou, určenou pro elektrická vozidla je i FleetBoard Charge Management. Tato služba komunikuje primárně přímo s nabíjecími stanicemi a slouží k řízení a optimalizaci jejich provozu.   I toto je FleetBoard.

Novinky z prodejní a servisní sítě 

1.Přejmenování dovozce Mercedes-Benz Trucks Česká republika s.r.o.

V souladu s koncernovou politikou a s ohledem na dohodu koncernu Daimler Truck AG se společností Mercedes-Benz Group, která vlastní práva ke značce Mercedes-Benz, se k 30. 6. 2023 přejmenuje dovozce nákladních vozidel pro ČR na Daimler Truck Česká republika s.r.o.. Na předmětu dovozu, produktech ani službách se nic nemění. Komunikace, týkající se produktů, bude nadále vedena v rámci značek Mercedes-Benz a Fuso.

2.Lokace Velký Týnec

Budování a zvyšování kapacity servisní sítě nákladních vozidel značek Mercedes-Benz a Fuso pokračuje na Moravě. V červnu 2022 byl položen základní kámen nového prodejního a servisního centra u obce Velký Týnec na kraji Olomouce. V servisu bude 10 servisních pracovišť a přibližně 50 zaměstnanců. Nový tým se už začal připravovat na zahájení provozu. V současné době probíhá školení nových zaměstnanců především v areálu v Praze 5 – Stodůlkách.

3.Servisní a prodejní středisko Croy Bravantice

Společnost Croy je jedním z autorizovaných zástupců a opravců nákladních vozidel značky Mercedes-Benz i Fuso, dovozcem speciálních vozidel Mercedes-Benz Unimog a zástupcem a dovozcem speciálních nástaveb a zařízení řady značek, jako jsou například Faun, Schmidt, Mulag a další. Poblíž sjezdu z dálnice u Bravantic nedaleko Ostravy je již postaveno a zahajuje zkušební provoz nové servisní a prodejní centrum této firmy, které bude zajišťovat prodej a servis zmíněných vozidel a nástaveb pro moravský region.

4.Založení Daimler Truck and Bus Slovakia

Tak jako se rozdělil dovozce vozidel v ČR na dovozce osobních a dodávkových vozů a dovozce nákladních vozů, i na Slovensku ze z dosavadní společnosti Mercedes-Benz Slovakia vyčlenila nová společnost Daimler Truck and Bus Slovakia s.r.o., která bude novým dovozcem portfolia produktů koncernu Daimler Truck AG na Slovensku. V roce 2023 začne v průmyslové zóně u Sence stavba nového sídla tohoto slovenského dovozce včetně prodejního a servisního zázemí.

Datum zveřejnění

6.3.2023

Zdroj informací

Mercedes-Benz Trucks Česká republika

Foto: Mercedes-Benz Trucks Česká republika

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3091 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál