Servind

Rekordní rok pro Flix

Rekordní rok pro Flix

Společnost Flix oslavila 15. února 2023 desetileté výročí od první jízdy autobusu FlixBus, od té doby využilo cenově dostupné a udržitelné služby společnosti Flix téměř 300 milionů cestujících. Rok 2022 byl nejúspěšnějším rokem v historii společnosti a Flix věří, že v roce 2023 dosáhne více než 20% růstu ziskových tržeb.

„Rok 2022 byl naším dosud nejúspěšnějším rokem. Ukazuje se, že společnost Flix má více než kdy jindy pozici ve velmi atraktivním růstovém tržním prostředí - jsme zastánci moderní mobility, udržitelnosti a digitalizace. A to teprve začínáme,“ říká André Schwämmlein, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Flix.

Rekordní růst ve všech regionech

Flix SE (Flix), globální poskytovatel cenově dostupné a ekologické mobility, u příležitosti 10. výročí první jízdy autobusu FlixBus oznámil rekordní výsledky. Společnost Flix oznámila více než 20% růst tržeb v roce 2022 a pro rok 2023 očekává další růst zisku ve všech regionech. S celosvětovými tržbami přesahujícími 1,5 miliardy eur a ziskem na úrovni EBITDA byl rok 2022 nejúspěšnějším rokem v historii společnosti Flix. Nárůst tržeb oproti roku 2021 činil  185 %. Služby společností FlixBus, FlixTrain, Greyhound v Severní Americe a Kamil Koc v Turecku využilo více než 60 milionů cestujících. Od založení společnosti FlixBus přepravil téměř 300 milionů cestujících ve 40 zemích světa na čtyřech kontinentech.

„Vidíme, že všechny naše trhy se z pandemie velmi dobře zotavily. Pokračujeme v posilování naší pozice na zavedených trzích a zároveň dále rozšiřujeme naši nabídku v nových zemích, abychom umožnili ekologickou mobilitu ještě většímu počtu zájemců,“ dodal Schwämmlein.

Evropa

Společnost Flix působí ve 35 evropských zemích a obsluhuje téměř 3000 destinací. V roce 2022 posílila své vedoucí postavení na klíčových trzích, jimiž jsou Německo, Francie, Itálie či Polsko, a zároveň rozšířila svou nabídku do nových zemí, jako jsou Portugalsko, Velká Británie a pobaltské státy. FlixTrain zůstává atraktivní nabídkou pro zákazníky v Německu a Švédsku. Celkově společnosti FlixBus a FlixTrain v roce 2022 v Evropě přepravily více než 38 milionů cestujících.

Flix v České republice a na Slovensku

FlixBus na českém a slovenském trhu loni v srpnu oslavil pět let existence a 5 milionů přepravených cestujících. „Současným tempem překonáme milník 10 milionů cestujících již za pár následujících let,“ s úsměvem doplnil ředitel FlixBusu CZ Pavel Prouza. Nově FlixBus přímo spojuje Liberec s Jižními Čechami, Lincem a Salzburgem.

Dětem, studentům do 26 let a seniorům nad 65 let FlixBus na vnitrostátních českých linkách stále nabízí slevu 75 %. Vláda tuto slevu již v dubnu roku 2022 snížila na 50 %, FlixBus ji však pro své cestující udržuje na své náklady na původní výši a umožňuje tak mobilitu i nízkopříjmovým skupinám obyvatel.

Od roku 2021 pražská pobočka FlixBusu zastřešuje kromě českého a slovenského trhu také dění v Maďarsku.

Plánují se další investice do autobusové a vlakové dopravy

Aby společnost Flix naplnila svou dlouhodobou vizi, bude investovat do vlakové i autobusové dopravy a pokračovat ve svém silném růstu. Všechny sítě v Evropě, Severní Americe a Turecku v roce 2023 oproti roku 2022 výrazně porostou.

Dalším milníkem globální expanze společnosti FlixBus bude v roce 2023 zahájení provozu v Chile, po Brazílii druhým největším trhem společnosti FlixBus v Jižní Americe a 41. zemí na světě, kde budou na silnicích jezdit zelené dálkové autobusy.

FlixTrain bude i v budoucnu klíčovou součástí expanze společnosti Flix a bude hrát zásadní roli v udržitelné mobilitě. Evropská železnice se díky pozitivnímu vývoji na regulační úrovni stala slibně rostoucím trhem. Od spuštění služby FlixTrain před pěti lety využily nabídku železniční dopravy v Německu a Švédsku miliony cestujících. Společnost FlixTrain oznámila, že se v příštích letech zapojí do pilotních služeb EU, které mají posílit přeshraniční železniční dopravu spojením mezi Německem a Švýcarskem a mezi Německem a Švédskem.

Udržitelnost v jádru strategie společnosti Flix

Hlavní vizí společnosti Flix je, že udržitelné a cenově dostupné cestování je právo, které by mělo být dostupné každému. Proto se společnost snaží nejen o ziskový, ale také o odpovědný a udržitelný růst. André Schwämmlein k tomu dodává: „Podpora zelené revoluce v mobilitě byla vždy základním prvkem DNA společnosti Flix. Díky technologiím umožňujícím inteligentní plánování tras, silným partnerstvím při zkoumání a realizaci alternativních technologií pohonu, jsme na dobré cestě k uhlíkové neutralitě nejpozději do roku 2050.“

Přechod k nízkoemisní a bezemisní dopravě rámuje ve společnosti Flix transformace vozového parku. Společnost mimo jiné jako první uvedla do provozu e-busy a solárními panely podporované hybridy na dlouhých trasách, spustila linky na bioplyn a biopalivo z řepkových pokrutin. Spojila síly s předními průmyslovými subjekty, aby rozšířila využití alternativních pohonů na dlouhých trasách - příkladem je dohoda s Freudenberg Sealing Technologies a ZF o uvedení prvního autobusu na ekologický vodík v Evropě nebo partnerství s Daimler Buses na vývoji plně elektrického pohonu pro dálkové autobusy.

Datum zveřejnění

10.3.2023

Zdroj informací

Flix

Foto: Flix

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.1966 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál