Servind

Nové pneumatiky Goodyear pro moderní autobusy

Nové pneumatiky Goodyear pro moderní autobusy

Společnost Goodyear uvádí na trh nejnovější rozšíření do své řady pneumatik pro veřejnou osobní dopravu. Pneumatiky UrbanMax Commuter překlenují mezeru mezi pneumatikami pro dálkové a městské použití. Byly vyvinuty speciálně pro vozidla provozovaná na meziměstských a příměstských spojích („park and ride“) v reakci na zvyšující se poptávku po každodenním dojížděním do práce. V Evropě doprava na takových spojích stále roste, protože místní samosprávy usilují o omezování dopravy přímo v centru měst. Model „park and ride“ se těší rostoucí oblibě a města se jeho podporou snaží řešit dopravní zácpy a zlepšovat kvalitu ovzduší.

UrbanMax Commuter: upraveny podle aktuálních požadavků

Pneumatiky UrbanMax Commuter jsou připraveny na elektrický pohon vozidel. Označení Goodyear Electric Drive Ready znamená, že nejnovější pneumatiky Goodyear jsou vhodné pro použití na vozidlech s elektrickým, hybridním i běžným turbodieselovým pohonem. To snižuje požadavky na skladové zásoby provozovatele a snižuje složitost správy pneuhospodářství, protože dopravci mohou používat stejné pneumatiky na všech vozidlech bez ohledu na jejich pohon.

Velký význam má také to, že pneumatiky splňují nejdůležitější požadavky elektrických vozidel, takže pro dopravce představují velmi dobré řešení při přechodu z konvenčního na elektrický pohon. Konkrétně pneumatiky UrbanMax Commuter nabízejí vynikající nosnost  – 8 t na nápravu (index nosnosti 156/149) – kterou moderní elektrobusy vyžadují.

Kromě toho, že byly zdokonaleny pro potřeby moderních autobusů, pneumatiky Goodyear UrbanMax Commuter byly navrženy také s ohledem na měnící se situaci v evropské veřejné dopravě a zkracování délky tras. Pomáhají tak naplňovat cíl snižování emisí CO2.

Jízdu na takových spojích charakterizuje menší opotřebení běhounu a bočnic než u běžných městských autobusů a délka trasy mezi 20 a 100 km, což je pro autobusy s elektrickým pohonem ideální vzdálenost. Pneumatiky UrbanMax Commuter se vyznačují pevnější konstrukcí bočnic, a tedy i vyšší odolností vůči opotřebení a poškození. To přispívá nejen k trvale udržitelnější dopravě a delší životnosti kostry, ale také zvyšuje pohodlí cestujících při jízdě.

Uvnitř pneumatik UrbanMax Commuter je zabudován čip RFID (radiofrekvenční identifikace) napomáhající poskytovatelům služeb, prodejcům a dopravcům efektivněji spravovat pneuhospodářství. Správci vozových parků mají k dispozici přesné informace o evidenčním i technickém stavu pneumatik a pohybu koster. Šetří jim čas při pravidelné údržbě, protože vysílaná data o stavu pneumatiky upozorní předem na hrozící problémy, jimž je důležité věnovat pozornost.

Pneumatiky jsou opatřeny dezénovými drážkami IntelliMax, které snižují opotřebení běhounu a zlepšují trakci a stabilitu. Příčné drážky Flexomatic a systém uzamykání bloků běhounu zlepšují trakci při brzdění. Tyto trojrozměrné příčné drážky se vzájemně uzamykají a omezují tak pohyb bloků v zájmu vysokého kilometrového proběhu a vynikající trakce v zimním období.

Pneumatiky jsou rovněž certifikovány pro jízdu v zimě a nesou označení sněhové vločky ve skalním masivu 3PMSF (3-Peak Mountain Snowflake), takže umožňují použití po celý rok.

Nové pneumatiky jsou plně protektorovatelné.

Veřejná doprava stále oblíbenější v celé Evropě

Prognózy předpovídají v příštích čtyřech letech prudký nárůst poptávky po autobusové a autokarové dopravě s průměrnou roční mírou růstu 4,44 % až do roku 2027. K očekávanému nárůstu by měly vést dva hlavní důvody: rostoucí poptávka po dopravě a cestování a vládní pobídky.

Velký díl nově vznikající poptávky po meziměstské dopravě má na svědomí i trend hybridní práce. Do měst denně dojíždí méně lidí, a ti, kteří tak činí, stále víc využívají služby typu „park and ride“.

Nesou označení Goodyear Electric Drive Ready, takže jsou vhodné pro nejnovější generaci autobusů. V první polovině roku 2022 tvořily autobusy s elektrickým pohonem v Evropě 30 % ze všech nově prodaných autobusů, což podtrhuje význam pneumatik připravených pro hlavní bezemisní trasy.

Maciej Szymański, marketingový ředitel nákladních pneumatik Goodyear v Evropě, k tomu uvedl: „Goodyear rozšiřuje svou nabídku o pneumatiky UrbanMax Commuter v reakci na aktuální změny trendů meziměstské dopravy. Nové pneumatiky obsahují všechny nejnovější konstrukční a technologické inovace. Autobusy jsou důležitou součástí dekarbonizace evropských měst a naše nové pneumatiky jim poskytují efektivní platformu pro bezemisní dopravu a díky certifikovanému běhounu 3PMSF také vysokou přilnavost během celého roku.“

Datum zveřejnění

15.3.2023

Zdroj informací

Goodyear

Foto: Goodyear

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3454 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál