Servind

Významná akvizice Czechoslovak Group

Významná akvizice Czechoslovak Group

Czechoslovak Group (CSG), průmyslový holding sídlící v České republice a vlastněný českým podnikatelem Michalem Strnadem, vstupuje do segmentu bezemisní inteligentní dopravy. Za tím účelem se propojil se špičkovým světovým výrobcem v tomto oboru. Poskytl rozvojovou investici formou navýšení základního kapitálu a úpisu nových akcií francouzské společnosti Gaussin SA, významnému světovému výrobci bezemisních a samořiditelných vozidel pro dopravu zboží v logistických areálech, přístavech či na letištích. Akcie společnosti jsou veřejně obchodované na pařížské burze Euronext. CSG se stala největším akcionářem společnosti s podílem přes 20 % a s právem na zastoupení v představenstvu.

Společnost Gaussin je rodinou firmou, kterou založil Eugène Gaussin v roce 1880 v Héricourtu, kde má firma dodnes vývojový a výrobní areál. V současné době je generálním ředitelem Christophe Gaussin, prapravnuk zakladatele. Společnost se rozhodla získat rozvojový kapitál formou úpisu nových akcií v souvislosti s potřebou financování významných projektů pro velké zákazníky. Akcie nabídla strategickému investorovi. Tím se stal český holding CSG, který tak získal v Gaussinu více než 20% podíl a stal se tím největším akcionářem, a to prostřednictvím účelové společnosti Tablon SPV a.s.

CSG tak rozšířila svoje portfolio o podíl ve významném světovém výrobci bezemisních a samořiditelných vozidel zajišťujících logistiku na letištích, v přístavech či velkoskladech. Gaussin má dva výrobní závody ve Francii a licenční výrobu v Singapuru, Sydney a Kataru.

Michal Strnad, majitel CSG, uvádí: „Naše skupina je aktivní v dopravním a automobilovém průmyslu. Investice do společnosti Gaussin skvěle zapadá do našeho portfolia a zcela naplňuje současné trendy v dopravě vedoucí ke zvýšení bezpečnosti a snížení jejích ekologických dopadů.“

Mezi zákazníky společnosti Gaussin patří známé světové korporace z nejrůznějších oborů. Gaussin jim dodává uzavřený ekosystém produktů, který kompletně řeší logistiku zboží, případně i osob v uzavřených zónách: elektromobilní vozidla a podvozky s akumulátory či palivovými články na vodík, elektrolyzéry pro výrobu vodíku či elektrické nabíječky a systémy autonomního či dokonce samořiditelného pohybu vozidel bez potřeby lidského řidiče. Nosnost podvozků se pohybuje od 16 do 75 tun. Volitelnou výbavou vozidel je i robotická ruka. O výjimečném postavení společnosti Gaussin svědčí i opakované vítězství v soutěži Dubai World Challenge for Self-driving Transportation v letech 2019 a 2021. Firma je držitelem řady patentů, například patentu na automatickou výměnu vybitých akumulátorů za nabité (tzv. swapping).

Datum zveřejnění

17.3.2023

Zdroj informací

CSG

Foto: Gaussin

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2429 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál