Servind

Ložiska vřeten od NSK zvyšují spolehlivost

Ložiska vřeten od NSK zvyšují spolehlivost

Velký výrobce automobilových motorů výrazně zlepšil spolehlivost svých CNC obráběcích center tím, že do jejich vřeten implementoval ložiska od firmy NSK s těsněním, která zabraňují průniku řezné kapaliny. Výsledkem je výrazné snížení nákladů spojených s náhradními ložisky, údržbářskou prací a prostoji výroby, což firmě ušetří téměř 191 000 eur ročně.

Pro automobilový průmysl jsou typické velké požadavky na propustnost, sériovost výroby a relativně malé marže. S ohledem na to je každé zastavení výroby velmi nepříjemné jak z hlediska nákladů, tak z hlediska schopnosti uspokojit poptávku zákazníků. Výrobce motorů, který bojoval s opakovanými závadami ložisek na svých vertikálních obráběcích centrech, věděl, že naléhavě potřebuje spolehlivé řešení. Využil zkušenosti odborníků NSK a osvědčený program AIP (Added Value Programme). Procesní mapa NSK AIP se zaměřuje na klíčové aktivity, jako jsou dokumentované průzkumy, hodnocení stavu ložisek, identifikace kritických problémů ložisek a detailní rozbor problému s fotografickými záznamy.

V rámci tohoto procesu ukázala analýza ložisek provedená firmou NSK nedostatečné mazání v důsledku proniknutí chladicí kapaliny používané při obrábění za těsnění ložiska. Společnost proto doporučila implementaci svých utěsněných kuličkových ložisek s kosoúhlým stykem. Tato velmi přesná ložiska jsou ideální pro použití na vřetenech mnoha obráběcích strojů, včetně vertikálních obráběcích center.

Ložiska jsou vybavena bezkontaktním těsněním, které slouží k zajištění jejich životně důležité ochrany, aniž by došlo ke snížení výkonu vřetena (bez snížení otáček). Tato ochrana omezuje všechny příležitosti úniku maziva a současně snižuje opotřebení oběžné dráhy i kuliček a také hlučnost a vibrace. Utěsněná ložiska též zvyšují teplotní stabilitu a umožňují obrábění s vyšší přesností.

Změna původního ložiska za ložisko s delší životností maziva vedla k působivému snížení počtu poruch o 78 %, což přineslo roční úsporu nákladů ve výši 190 992 eur.

Společnost NSK, která poskytuje zákazníkům v rámci procesu AIP přidanou hodnotu v podobě rozboru problému, také poskytla školení o optimálních postupech montáže a konzultace při návrhu komponent stroje souvisejících s uložením.

Datum zveřejnění

23.3.2023

Zdroj informací

NSK

Foto: NSK

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2418 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál