Servind

CNG a LNG zůstávají pilířem čisté mobility v ČR

CNG a LNG zůstávají pilířem čisté mobility v ČR

I přes dramatický nárůst nákupních cen zemního plynu Češi na plynová auta vloni nezanevřeli. Celková spotřeba zemního plynu v tuzemské dopravě zůstala na úrovni předchozího roku v objemu 96 milionů m3. Více než třetinu prodeje tvořilo bioCNG. S výrazným nárůstem počtu kamionů se meziročně zvýšila spotřeba LNG o téměř 40 %.

Největší tuzemský provozovatel CNG plniček innogy registruje meziročně nárůst výtoče CNG o 15 % na celkových 19,5 milionů m3. „Nárůst našich prodejů souvisí především s pokračujícím rozvojem rozvážkových služeb, které masivně využívají CNG dodávky. Navíc jsme pro zákazníky dokázali výrazně navýšit podíl bioCNG na 70 %. Roli hrála také naše cenová politika, kdy jsme vzhledem k extrémní volatilitě nákupních cen přistoupili k dynamičtější úpravě totemových cen a zákazníci citliví na cenu začali častěji zajíždět k našim plničkám,“ vysvětlil Jan Kolečko, manažer čisté mobility v innogy Energo.

Bonett Gas Investment byl v roce 2022 prodejcem s největším podílem bioCNG dodaného do vozidel v ČR, v rámci roku dosáhl na téměř 100% podíl biometanu v prodejích v rámci své sítě 52 CNG stanic.

V loňském roce jezdilo po českých silnicích celkem 30 085 vozidel poháněných CNG. Největší nárůst zaznamenala kategorie osobních a dodávkových vozů, kde se počet zvýšil o 234 vozidel (na 27 895). Naopak v autobusové dopravě se počet plynových autobusů mírně snížil z 1830 na 1800. Počet plnicích stanic CNG se v ČR vyšplhal na 230 veřejných a více než tři desítky stanic neveřejných.

LNG roste

Celková spotřeba LNG se meziročně výrazně zvýšila o 36 % na více než 5 milionů m3. Počet tahačů na LNG za poslední rok narostl o 50 % na 159 vozidel a aktuálně mají k dispozici už pět veřejných plnicích stanic. Nejaktivnější v rozvoji tuzemské LNG infrastruktury je největší tuzemský distributor plynu, skupina GasNet. V loňském roce zprovoznila dvě nové plnicí stanice a jednu mobilní stanici přestavěla na klasickou kamennou pumpu. Aktuálně provozuje GasNet už čtyři plničky a letos se plánuje otevření dalších.

Vodík na startovní čáře

Tři vodíkové plnicí stanice buduje pro společnost Orlen Unipetrol společnost Bonett. První veřejná byla uvedena do provozu u čerpací stanici Orlen Benzina Praha Barrandov. Další dvě budou v Litvínově a Brně. Stanice v Praze na Barrandově je první veřejnou plnicí stanicí na vodík v ČR, která je schopna plnit vozidla tlakem 700 bar s odpovídajícím protokolem.

Datum zveřejnění

6.4.2023

Zdroj informací

ČPS

Foto: Scania a ČPS

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2777 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál