Servind

CLEPA chce technologickou rozmanitost

CLEPA chce technologickou rozmanitost

Evropské sdružení dodavatelů automobilového průmyslu CLEPA potvrzuje svůj závazek k vyváženému a technologicky otevřenému přístupu, který podporuje cenově dostupná a udržitelná řešení mobility s reálným dopadem a zároveň podporuje konkurenceschopnost dodavatelského automobilového průmyslu.

Generální tajemník CLEPA Benjamin Krieger prohlásil: „Mobilita je nezbytnou součástí našeho každodenního života a my musíme najít způsob jak snížit emise aniž bychom ohrozili cenovou dostupnost, pracovní místa, schopnost inovací a konkurenceschopnost EU. Nikdo nezpochybňuje přechod na ekologickou mobilitu, ale paralelní a doplňková klimaticky neutrální řešení mají v současném ekonomickém a politickém kontextu prostě smysl.“

Elektromobilita bude hrát v osobní mobilitě dominantní roli, ale k tomu jsou zapotřebí rozhodující podmínky, jako je nabíjecí infrastruktura, dostatečná kapacita sítě, dodavatelský řetězec akumulátorů v Evropě a přístup k surovinám. To vše musí být poháněné obnovitelnou a cenově dostupnou elektrickou energií.

Dodavatelé automobilů prosazují přístup, který vedle elektrifikace podporuje inovace a investice do řady klimaticky neutrálních technologií, jako jsou hybridy, vodík a udržitelná obnovitelná paliva.

Benjamin Krieger dále řekl: „Řešení, která vytvářejí technologickou rozmanitost v předpisech a umožňují, aby vozidla byla v souladu s předpisy, jsou k dispozici. Tyto úvahy jsou důležité pro osobní a dodávkové automobily, stejně jako pro těžká nákladní vozidla.“

CLEPA vyzývá politiky, aby zaujali vyvážený a pragmatický přístup, který zohlední dopad úzké technologické cesty na spotřebitele, podniky a inovace. Evropa potřebuje soudržný a podpůrný politický rámec, který bude motivovat k výrobě a využívání všech dostupných technologií, které nám mohou pomoci splnit naše klimatické cíle, jichž je mnoho.

Konkurenceschopnost evropského automobilového průmyslu je ohrožena. Politická opatření EU musí v krátkodobém horizontu odpovídat zahraniční konkurenci. V dlouhodobém výhledu je zapotřebí ucelená průmyslová politika, která nenarušuje jednotný trh, poskytuje lepší přístup k financím a kvalifikované pracovní síle, snižuje zatěžující předpisy a zároveň umožňuje inovace.

Datum zveřejnění

14.4.2023

Zdroj informací

CLEPA

Ilustrační foto: Newspress

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2094 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál