Servind

Soutěž Autoopravář Junior 2023 po finálovém kole

Soutěž Autoopravář Junior 2023 po finálovém kole

Společnost Porsche Česká republika se i v letošním roce podílela na organizaci a hladkém průběhu prestižní soutěže Autoopravář Junior, a to včetně finálového kola, v němž poměřovali své znalosti a dovednosti nejlepší žáci v oborech automechanik, karosář, autolakýrník a autotronik.

Na slavnostním vyhlášení výsledků převzali trofeje pro vítěze Jakub Zelený ze SŠ PTA Jihlava v oboru Automechanik, Dalibor Šepina ze stejné školy v oboru Karosář, Kacper Jaszcur ze Škoda Auto a.s., SOU Strojírenské, Mladá Boleslav v oboru Autolakýrník a Vladimír Hoch z VOŠ/SPŠ strojní a technická České Budějovice v oboru Autotronik.

Celostátní finále 28. ročníku soutěže odborných znalostí a dovedností Autoopravář Junior 2023 se uskutečnilo v prostorách Servisního tréninkového centra Škoda Auto (kategorie Automechanik a Karosář), Tréninkové akademie Porsche Česká republika (kategorie Autotronik) a Servisního centra Škoda Auto (Autolakýrník).

Společnost Porsche Česká republika podpořila jako hlavní partner školní, krajské i finálové kolo tradiční akce. Zástupci největšího dovozce automobilů do ČR se podíleli na hladkém průběhu celé soutěže.

Na slavnostním zahájení soutěže ve Škoda Muzeu v Mladé Boleslavi povzbudili účastníky jednatel společnosti Porsche Česká republika Christoph Grün a vedoucí After Sales Jan Špinar. Na slavnostním vyhlášení výsledků v Servisním tréninkovém centru Škoda Auto v Kosmonosích předával hlavní cenu vítězům jednatel společnosti Porsche Česká republika Jan Hurt.

Jednatel společnosti Porsche Česká republika Jan Hurt zde řekl: „Za společnost Porsche Česká republika srdečně blahopřeji všem vítězům letošního ročníku soutěže Autoopravář Junior! Ale respekt patří i všem účastníkům, kteří se ve finále neumístili, a také všem studentům, kteří se přihlásili do letošní soutěže, protože podávali velmi dobré výkony. Jako partnera soutěže Autoopravář Junior nás velmi těší, že jsme mohli regionální i finálové kolo prestižní soutěže poprvé hostit v naší nové Tréninkové akademii, kterou jsme loni na konci léta otevřeli v obci Zlatníky-Hodkovice. S intenzivní podporou výuky automobilových oborů v České republice samozřejmě počítáme i do budoucna!“

Autoopravář Junior je největší soutěží v technických oborech v České republice, jejíž tradice sahá až do roku 1995. Jejím vyhlašovatelem je Svaz prodejců a opravářů motorových vozidel ČR pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT). Hlavním cílem tříkolové soutěže je systematicky motivovat žáky středních škol s výukou automobilových oborů, kterých je v současnosti 120, propagovat technické obory a rozvíjet spolupráci mezi budoucími zaměstnavateli žáků a středními školami. Dalším cílem je porovnávání znalostí a dovedností soutěžících a navazování spolupráce mezi vyučujícími a žáky jednotlivých škol.

Letošní ročník soutěže Autoopravář Junior byl výjimečný hned v několika ohledech. Specialitou bylo společné pořádání 28. ročníku českého finále Autoopravář Junior a 21. ročníku slovenského finále Autoopravár Junior. Budoucí odborníci tak měli jedinečnou příležitost navázat kontakty jak s kolegy z různých krajů Česka, tak ze zahraničí. Kromě toho byly tři tradiční soutěžní kategorie – Automechanik, Karosář a Autolakýrník – zařazeny do přehlídky České ručičky. Celá soutěž je také součástí CzechSkills. Vítězové všech čtyř kategorií si tak vybojovali postup do mezinárodní soutěže EuroSkills.

Obsah soutěží Autoopravář Junior vychází z rámcových vzdělávacích programů a má tři části – teoretickou, poznávací a praktickou. Na automechaniky čekalo v letošním finále v poznávací části šest úkolů, v praktické části pak 12 úkolů. Karosáři prokazovali své praktické dovednosti při plnění 11 úkolů jak v poznávací, tak v praktické části. Na autolakýrníky si organizátoři připravili 10 úkolů v poznávací části a jeden šestihodinový úkol v praktické části. Autotronici museli po teoretickém testu splnit po 10 úkolech v poznávací i praktické části.

Finálové kolo kategorie Autotronik se konalo v moderních multifunkčních prostorách Tréninkové akademie, kterou společnost Porsche Česká republika vybudovala v obci Zlatníky-Hodkovice v okrese Praha-Západ. Devět učeben Tréninkové akademie slouží primárně ke školení odborníků jak v oblasti mechanických činností, tak čím dál více poptávaných zásahů v oblasti elektroniky, digitalizace a elektromobility. Budova je vhodná také pro pořádání konferencí, nebo, jako v tomto případě, nejrůznějších soutěžních akcí.

Společnost Porsche Česká republika se svou dlouhodobou podporou učňovského školství v České republice cíleně zasazuje o to, aby studenti automobilových oborů získávali kvalitní odborné vzdělání na základě propojení teorie a praxe, které zohledňuje nejnovější trendy a využívá nejmodernější technologie. Kromě partnerství se soutěží Autoopravář Junior realizuje společnost Porsche Česká republika také projekt Best Employer s motivačním programem pro studenty QHero.

Datum zveřejnění

17.4.2023

Zdroj informací

Porsche ČR

Foto: Porsche ČR

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2714 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál