Servind

Skupina Stellantis dokončila testování e-paliv

Skupina Stellantis dokončila testování e-paliv

Skupina Stellantis oznámila, že dokončuje testování syntetických paliv u 28 rodin svých motorů. Cílem je urychlit potenciální snížení emisí CO2 u 28 milionů vozů Stellantis se spalovacím motorem Euro 6 vyrobených v Evropě od roku 2014. Toto opatření doplňuje závazek skupiny prodávat v Evropě od roku 2030 osobní vozidla výhradně s elektrickým pohonem.

Doplňkovým řešením pro snižování emisí uhlíku a boj proti klimatickým změnám jsou e-paliva, alternativní syntetická paliva vyráběná z CO2 zachyceného z atmosféry a vodíku získávaného s pomocí obnovitelné energie. Plošné zavedení e-paliv by majitelům vozů se spalovacími motory nabídlo jednoduchou a cenově dostupnou možnost dekarbonizace aniž by museli vyměnit vůz, modernizovat palivový systém motoru nebo čekat na instalaci nové infrastruktury.

„Zintenzivňujeme naše úsilí v boji proti globálnímu oteplování a testujeme uhlíkově neutrální paliva jako doplňková řešení k posílení našeho komplexního přístupu k dekarbonizaci. I když i nadále pokračujeme v naší strategii elektrifikace, musíme zároveň najít účinná alternativní řešení, jak snížit emise CO2 u stávajících 1,3 miliard automobilů se spalovacími motory. Tím, že potvrdíme kompatibilitu motorů Stellantis s e-palivy nabídneme našim zákazníkům nový nástroj boje proti globálnímu oteplování, který může mít téměř okamžitý dopad. Toto opatření je v souladu s naším závazkem dosáhnout do roku 2038 uhlíkové neutrality,“ uvedl generální ředitel skupiny Stellantis Carlos Tavares.

Skupina Stellantis testuje a ověřuje kompatibilitu 28 rodin motorů na benzin a naftu vyrobených po roce 2014. Přísný validační protokol zahrnuje mimo jiné testy emisí výfukových plynů, schopnosti startování, výkonu motoru, spolehlivosti, ředění oleje, životnosti palivové nádrže, vedení a filtrů. Používání e-paliva ve 28 milionech vozidel ve vozovém parku Stellantis by mohlo v letech 2025–2050 potenciálně snížit emise CO2 v Evropě o 400 milionů tun. 

Výroba e-paliv je příležitostí k přehodnocení energetické suverenity a přepracování mapy zdrojů energie podle dostupnosti větrných a solárních zdrojů, nikoliv podle míst těžby fosilních paliv, jak je tomu v současnosti.

Skupina Stellantis investuje do roku 2025 více než 30 miliard eur do elektrifikace a softwaru aby mohla vyrábět elektromobily, které splní očekávání zákazníků. Zkoumá rovněž další řešení, jež jí pomohou pokračovat v úsilí o snižování emisí CO2 a dosažení cíle poskytovat čistá, bezpečná a cenově dostupná řešení mobility pro všechny.

Datum zveřejnění

25.4.2023

Zdroj informací

Stellantis

Foto: Stellantis

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2555 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál