Servind

Škoda Academy oslavila deset let existence

Škoda Academy oslavila deset let existence

Možnost ve stejných učebnách využívat špičkové vybavení a pomůcky pro výchovu dětí i vzdělávání dospělých stálo za vytvořením Škoda Academy v roce 2013. V roce 2023 zde 856 učňů studuje 17 oborů a škola má 12 partnerů v rámci podpory studia v zahraničí Erasmus.

Škoda Academy usnadňuje celoživotní profesní rozvoj

V roce 2013 bylo jako součást vzdělávací strategie koncernu Volkswagen sloučeno vzdělávání zaměstnanců a žáků pod do Škoda Academy. Její role je vymezena zejména oblastmi: produkt, digitalizace, firemní kultura, výrobní závod a pracovní metody. 

Pro udržení konkurenceschopnosti je jako důležitý klíč k úspěšné transformaci třeba udržet kontakt s trendy vývoje. Jenže právě to školy ani ministerstvo nedokáží, takže neexistují obory pro vzdělávání těch, kteří budou potřeba v blízké budoucnosti. Nový studijní obor se vytváří 4-5 let a to je dnes příliš dlouhá doba. Proto je nesmírně důležité vzdělávání dospělých. Už děti se musí vést k tomu, aby na to byly připraveny a počítaly s tím, že se budou muset celoživotně vzdělávat.

Pro nejnovější trendy v automobilovém průmyslu jsou klíčové především oblasti elektrotechniky a elektroniky. Jde o vyhledávanou oblast pro vzdělávání dospělých, kteří potřebují rozšiřovat své znalosti potřebné pro konektivitu, elektromobilitu a asistenční systémy. Vzdělávání se už nedělí na mechanické a elektrotechnické a neučí se jen elektronika. Každý technik dnes musí mít základní znalosti o elektrotechnice. Významně roste zejména význam mechatroniky. Škoda Auto například zvýšila kvalifikaci na téma elektromobility více než 23 000 zaměstnancům.

Důležitá pro změnu a zvyšování kvalifikace je příprava na obory, které teprve přijdou. Proto je důležité propojování mezi obory. Například obor IT ve skutečnosti představuje obrovské spektrum se spoustou specializací. Zásadní pro budoucnost bude zejména práce s daty. Vzdělávání v rámci Academy se nezaměřuje jen na technické vzdělávání, ale také na provázání odborných a sociálních dovedností.

Deset let vzdělávacích programů zaměřených na budoucnost

Ředitel Středního odborného učiliště Škoda Auto Martin Slabihoudek při oslavě řekl: „Máme za sebou deset let Škody Academy. Byla to úspěšná etapa plná inovací a změn. Pokud chceme být úspěšní, musíme rychle reagovat. Změnila se nabídka studijních oborů od mechanického strojírenství k robotice, 3D tisku, IT, elektrotechnice. Osm oborů z portfolia zmizelo nebo se transformovalo a vzniklo sedm zcela nových. Do modernizace školy společnost Škoda Auto investovala přes 400 milionů korun. Díky tomu se zařadila mezi prestižní školy v České republice. Naše škola se snaží být pro absolventy průvodcem celoživotním vzděláváním. Důležitou roli hraje spolupráce s akademiemi v rámci koncernu, protože zahraniční praxe je k nezaplacení.“

Ralph Linde, šéf Group Academy skupiny Volkswagen, k tomu dodal: „Školení a vzdělávání je základem úspěchu procesu transformace, ale transformací prochází i samotný proces vzdělávání. Mění se požadavky a kompetence. Staré metody vzdělávání už dnes nemohou vyhovět. Základní dovednosti se dnes dají naučit z videa na youtube bez potřeby učitele, ale dnes je potřeba zvládat datové analýzy. Přitom základní znalosti práce s daty jsou zastaralé.“

Spuštění nové vzdělávací platformy Degreed

Prostřednictvím nové platformy Degreed nyní Škoda Academy nabízí vhodný vzdělávací nástroj, jehož obsahem jsou rekvalifikace, zvyšování odbornosti, možnosti osobního rozvoje a opatření v oblasti firemní kultury. Nová platforma prochází neustálou modernizací s cílem držet krok s rychle se měnícím prostředím v automobilovém průmyslu a potřebami společnosti. Zároveň vytváří inovativní pracovní příležitosti a mění přístup ke vzdělávání. Vychází z personalizovaného profilu zaměstnance, který si sám může svou cestu k rozšiřování znalostí poskládat podle toho co potřebuje. Přitom se mu nabízejí tzv. edukační snacky jako ochutnávka toho, co mohou využívat.

Datum zveřejnění

2.5.2023

Zdroj informací

Škoda Auto

Foto: Škoda Auto

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2364 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál