Servind

Tatra poprvé na veletrhu DEFEA v Řecku

Tatra poprvé na veletrhu DEFEA v Řecku

Ve dnech 9. až 11. května 2023 se bude v Athénách konat druhý ročník veletrhu Defence Exhibition Athens (DEFEA) 2023. Veletrh je určen pro odborníky z oblasti obrany, bezpečnosti, vojenství, policie, záchranných složek a dalších souvisejících sektorů. Na veletrhu bude oficiálně zastoupena i Česká republika a mezi českými vystavovateli se prostřednictvím své dceřiné společnosti Tatra Export představí automobilka Tatra Trucks, pro kterou je Řecko a Středomoří zajímavým a perspektivním trhem.

Veletrh DEFEA navazuje na tradici výstav DEFENDORY a je největším veletrhem obranného a bezpečnostního průmyslu ve Středomoří, přestože se bude konat teprve jeho druhý ročník. Podobně jako v roce 2021 nabídne přehled nejnovějších technologií, produktů a služeb pro pozemní síly, námořnictvo, letectvo i kybernetickou nebo elektronickou bezpečnost a bude doprovázen bohatým programem konferencí, seminářů, workshopů a živých ukázek.

Společnost Tatra Export, zastupující automobilku Tatra Trucks, představí celé portfolio modelových řad Tatra Force a Tatra Phoenix určených pro vojenské aplikace. Doménou bude nové provedení těžkého logistického vozu Tatra Phoenix s podvozkem 8x8, který je vybaven pancéřovanou kabinou odpovídající standardům NATO. Při světové premiéře loni na veletrhu Eurosatory v Paříži byla k vidění verze těžký tahač. V Athénách se představí v podobě hákového nakladače pro převoz unifikovaných kontejnerů. Vůz je vybaven kabinou, která byla vyvinuta ve společnosti Tatra Defence Vehicle, jež se vyznačuje jednou z nejvyšších úrovní balistické a protiminové odolnosti ve své kategorii a nabízí tak nadstandardní stupeň ochrany osádky.

Řada Phoenix využívá kombinaci originálního podvozku tatrovácké koncepce s centrální nosnou rourou a výkyvnými nezávisle zavěšenými polonápravami s konstrukčními skupinami zahraničních výrobců – standardní kabiny DAF, motory Paccar a převodovky ZF nebo Allison. Řada Phoenix již našla uplatnění i v armádách NATO.

Stěžejním produktem společnosti Tatra Trucks pro oblast defence je modelová řada Tatra Force dodávaná v konfiguracích 4x4 až 10x10 i více. Vozy a podvozky této řady Tatra dodává Armádě České republiky a armádám v Evropě (Německo, Dánsko, Slovensko, Polsko, Ukrajina atd.), Jižním Americe či Asii (například Brazílie, Indonésie, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty atd.). V minulém roce došlo také na testy v Řecku, kde si jeho vlastnosti vyzkoušeli příslušníci řecké armády.

Vozy řady Force jsou rovněž postaveny na tatrováckém podvozku s centrální nosnou rourou a výkyvnými nezávisle zavěšenými polonápravami. Pohání je vzduchem chlazené osmi- nebo dvanáctiválcové motory Tatra nebo kapalinou chlazené od zahraničních výrobců (např. Cummins). Automobily této řady jsou osazovány standardními kabinami vyvinutými v Tatra Trucks ve dvou nebo čtyřdveřovém provedení. Partnerská společnost Tatra Defence Vehicle pro tuto modelovou řadu vyrábí také pancéřované kabiny v různých stupních odolnosti certifikované dle standardů NATO, rovněž ve dvou nebo čtyřdveřové verzi.

Datum zveřejnění

3.5.2023

Zdroj informací

Tatra Trucks

Foto: Tatra Trucks

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3828 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál