Servind

Nová generace Tatry Force

Nová generace Tatry Force

Automobilka Tatra Trucks ve světové premiéře při veletrhu Pyros 2023 představila nové vozy Force v hasičském provedení. Nabízet je ale samozřejmě bude i ve variantách pro další segmenty. Nová generace rozšíří nabídku verzí ve srovnání se stávající generací řady Force, čímž zároveň ve výrobním programu Tatry nahradí modelovou řadu Terra. Třetí generace modelové řady Force vedle zásadního vylepšení koncepce s nízko položenou kabinou a motorem nad přední nápravou přináší rozšíření portfolia o varianty s motorem umístěným vpředu.

Médiím a návštěvníkům veletrhu Pyros 2023 se nové vozy představily jako cisternová stříkačka na podvozku 4x4 s čtyřdveřovou kabinou a hasičskou nástavbou od THT Polička a jako podvozek 6x6 s krátkou dvoudveřovou kabinou připravený pro montáž hasičské cisterny.

Force nové generace bude Tatra nabízet v tradičních i nových segmentech, tedy pro hasičské a záchranářské složky, armády a bezpečnostní organizace, ale například i pro těžební či stavební průmysl, pro výrobce speciálních nástaveb a v dalších odvětvích.

Nové komfortní a bezpečné kabiny v krátké i prodloužené verzi

Nové kabiny s přepracovaným skeletem a moderními konstrukčními prvky přinášejí zvýšenou bezpečnost a novou úroveň komfortu pro řidiče i celou osádku, včetně lepšího výhledu. Krátké i prodloužené kabiny se vyznačují malou celkovou výškou, která umožňuje průjezd v nízkých profilech a snižuje riziko poškození automobilů. Nechybí integrovaná ochrana osádky při převrácení vozidla, u dvoudveřových variant je k dispozici i ochrana proti padajícím předmětům.

V kabině je moderní přístrojová deska kombinující klasické spínače a ovládání přes displej. Řidič má k dispozici také multifunkční volant. U dvoudveřové kabiny je možné volit konfiguraci sedadel pro dvou, tří a čtyřčlennou posádku včetně řidiče. Čtyřdveřová kabina nabízí základní konfiguraci pro šestičlennou osádku včetně řidiče nebo rozšířenou pro osmičlennou osádku se sedadly ve třech řadách. Novinkou je možnost montáže vzduchem odpružených sedaček pro řidiče a spolujezdce.

Osvědčený podvozek, modernizované osmi i dvanáctiválcové motory Tatra

Nová generace stojí na klasickém podvozku s centrální nosnou rourou a výkyvnými polonápravami. Navazuje na výjimečné jízdní vlastnosti předchozích dvou generací. Jde především o nadprůměrné hodnoty nájezdových úhlů, velmi dobrou průchodnost těžkým terénem a jízdní stabilitu.

Základní provedení budou reprezentovat podvozky 4x4, 6x6 a 8x8 s kotoučovými brzdami na všech kolech. Stejně jako u předchozích generací jsou k dispozici i vícenápravové verze s různým počtem hnaných a řiditelných náprav. Nové vozy v hasičském provedení standardně disponují i ochranou elektrických a vzduchových svazků umístěných na podvozku pomocí žáruvzdorných materiálů.

Automobily nové generace budou v základní verzi osazeny modernizovaným elektronicky řízeným vzduchem chlazeným osmiválcem Tatra o výkonu až 340 kW. Vybrané varianty mohou být vybaveny i novou generací vzduchem chlazeného dvanáctiválce Tatra o výkonu až 440 kW. Součástí standardní nabídky budou i kapalinou chlazené motory Cummins včetně verzí Euro VI pro vybrané trhy. K dispozici jsou deseti nebo čtrnáctistupňové převodovky Tatra s vylepšeným elektronickým řazením, dvanáctistupňová automatizovaná ZF TraXon nebo šestistupňová automatická Allison.

Úspěšná historie a velký potenciál rozvoje

První generaci modelové řady Force začala Tatra dodávat v roce 2007. V roce 2016 přišla na trh druhá generace, která přinesla modernizaci kabin. Zásadní novinkou bylo rozšíření nabídky o verze náprav s kotoučovými brzdami a nové řízení převzaté z řady Tatra Phoenix. Tatra Trucks také v té době začala ve spolupráci s podnikem Tatra Defence Vehicle nabízet pancéřované kabiny.

Slavnostní premiéra třetí generace se uskutečnila ve společném stánku společností Tatra Trucks a THT Polička za účasti generálního ředitele HZS ČR genmjr. Vladimíra Vlčka, prezidenta AOBP Jiřího Hynka, ředitele THT Polička Stanislava Červeného, zástupců Tatra Trucks v čele s generálním ředitelem Lukášem Andrýskem a akcionářů reprezentující holdingy Czechoslovak Group a Promet Group.

„Tatra Force je naše klíčová typová řada a má velký rozvojový potenciál. To dokazují představené nové vozy, které mají důkladně vylepšené kabiny, podvozek a širokou nabídku moderních motorů, jež výhledově doplní i pohony alternativní,“ řekl při premiéře generální ředitel Tatry Lukáš Andrýsek.

Datum zveřejnění

25.5.2023

Zdroj informací

Tatra Trucks

Foto: Tatra Trucks

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.1966 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál