Servind

Český trh ojetých elektromobilů

Český trh ojetých elektromobilů

Automobily s akumulátory na českém sekundárním trhu přibývají. Zatímco v roce 2019 nabídl trh 1476 ojetých elektromobilů, v loňském roce jich bylo 3153, tedy víc než dvojnásobek. Od ledna letošního roku se jich v nabídkách objevilo již 2222. Každoročně jich tak v nabídce přibyde okolo 30 %. Obdobná je i situace v segmentu hybridních modelů. V předcovidovém roce 2019 jich na českém trhu bylo 3059, v loňském roce už zákazníci mohli vybírat z 6604 vozů s hybridním pohonem. Vyplývá to z analýzy trhu, kterou pravidelně realizuje společnost Aures Holdings, provozovatel sítí autocenter AAA Auto a Mototechna.

„Doba se výrazně změnila a bateriových vozů začalo přibývat. Nejdříve na primárním trhu a v tomto a příštím roce se jich spousta objeví i na tom sekundárním. Paradoxně k tomu přispěla i energetická krize. Lidé si ve větší míře začali budovat fotovoltaiky na svých domech, aby byli méně energeticky závislí, a se soláry na střeše jim pořízení elektromobilu nebo třeba plug-in hybridu začíná ekonomicky dávat větší smysl. A to i přes vyšší pořizovací náklady,“ říká Petr Vaněček, provozní ředitel sítě autocenter AAA Auto a Mototechna v České republice.

„Plně bateriové auto sice stále není volbou většiny populace, protože i přes celkem masívní rozvoj dobíjecí infrastruktury je tankování fosilního paliva stále jednodušší a rychlejší než dobíjení, ale své zákazníky si auta do zásuvky bez problémů najdou a rychle jich přibývá,“ dodává Vaněček.

I proto společnost Aures Holdings spustila činnost specializovaného týmu, který se na elektromobilitu zaměřuje napříč celou skupinou. „Zákazníkům tak už dnes nabízíme detailní informace o každém konkrétním bateriovém voze, včetně kapacity baterie, reálného dojezdu, procentuální výše zdraví baterie a mnoha dalších informací. Zároveň jsme získali universální diagnostické řešení, se kterým jsme schopni posoudit zdraví baterie u různých značek a modelů bateriových vozů,“ říká Eldar Vagabov, ředitel strategického rozvoje elektromobility v Aures Holdings.

Ojeté hybridy a elektromobily s akumulátory jsou zejména zánovní ojetiny do tří let stáří. U plně elektricky poháněných modelů je střední hodnota stáří 2,3 roku, u hybridů je to 2,6 roku. Tomu odpovídají i střední hodnoty nájezdu, které jsou 36 600 km u hybridů a 25 000 km u elektromobilů s akumulátory. Cena hybridů se v letošním roce drží na mediánu 659 000 Kč, což znamená 3% nárůst oproti loňskému roku. Elektromobily s akumulátory v meziročním srovnání dokonce zlevnily. Medián ceny je aktuálně 890 000 Kč, což je o 9000 Kč míň než v loňském roce. „Když vezmeme v potaz aktuální míru inflace, která byla v dubnu letošního roku meziročně 12,3 %, pak je vidět, že u ojetých bateriových aut není situace nijak dramatická. Ostatně i u běžných ojetin se cenová hladina během posledních měsíců stabilizovala,“ komentuje Vaněček.

Nejčastěji nabízeným čistě bateriovým vozem je aktuálně Škoda Enyaq, následují BMW i3 a Tesla Model 3. U hybridů je to trojice Toyota Corolla, Rav 4 a C-HR.

„V Aures Holdings je trend obdobný. I u nás patří mezi nejprodávanější vozy značka Tesla, ale zájemci samozřejmě seženou elektromobily v celém cenovém spektru, od nejlevnějších elektrických Smartů nebo Kií Soul EV až po zánovní Škody Enyaq nebo Mercedesy řady EQ. Stabilně máme v nabídce okolo 70 čistých elektromobilů a 500 hybridů,“ uzavírá Vaněček.

Datum zveřejnění

1.6.2023

Zdroj informací

Aures Holdings

Ilustrační foto: AutoBest

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3735 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál