Servind

Orlen Unipetrol otevřel další veřejnou stanici na vodík

Orlen Unipetrol otevřel další veřejnou stanici na vodík

Rafinérská a petrochemická skupina Orlen Unipetrol uvedla do provozu druhou veřejnou vodíkovou stanici. Je umístěna u čerpací stanici Orlen Benzina v Záluží u Litvínova a má stejné parametry jako v březnu otevřená stanice na pražském Barrandově.

Jde o další krok v rámci projektu Hydrogen Eagle, což je investiční program skupiny Orlen, jehož cílem je v dopravních koridorech Sever-Jih a Východ-Západ vytvořit mezinárodní síť vodíkových výrobních a distribučních terminálů, které budou poháněny obnovitelnými zdroji energie, a technologických zařízení schopných přeměnit komunální odpad na nízko emisní a bezemisní vodík. Do konce dekády se očekává, že skupina Orlen zprovozní celkem 10 takových terminálů strategicky umístěných tak, aby obsluhovaly klíčové trhy ve střední Evropě. Součástí projektu je plán na vybudování více než 100 čerpacích stanic pro silniční a železniční dopravu v Polsku, České republice a na Slovensku.

„Technologie, využívající obnovitelný vodík, vnímáme jako vhodné doplnění do energetického mixu nových technologií a postupů, jejichž kombinací lze unijní cíle splnit efektivněji. Ročně v našich rafinériích vyprodukujeme 80 000 tun vodíku. Od roku 2027 plánujeme vyrábět 4500 tun vodíku také za pomoci elektrické energie z obnovitelných zdrojů, jejíž podstatnou část budeme získávat z fotovoltaické elektrárny instalované v blízkosti naší litvínovské rafinérie,“ doplnil člen představenstva skupiny Orlen Unipetrol Tomáš Herink.

Plnicí stanice Orlen Benzina v Záluží u Litvínova (na kruhovém objezdu silnice I/27 v těsné blízkosti litvínovské rafinérie) je plně samoobslužná, přístupná v non-stop režimu a vhodná pro plnění osobních i nákladních aut a autobusů. K dispozici jsou dvě plnicí pistole s odlišným tvarem hlavice pro plnění automobilů tlakem 700 bar a tlakem 350 bar pro plnění nákladních automobilů a autobusů. Cena vodíku na čerpacích stanicích Orlen Benzina byla stanovena na 278 korun za 1 kg. Osobní automobil se spotřebou 1 kg vodíku na 100 km pojme zhruba 5 kg vodíku.

Ve své síti Orlen Benzina, která je se 436 stanicemi nejširším řetězcem v ČR, nabízí vedle klasických pohonných hmot i alternativní. V 56 čerpacích stanicích je k dispozici zkapalněný ropný plyn (LPG), v 47 stanicích lze načerpat stlačený zemní plyn (CNG) a v 61 stanicích je k dispozici celkem 244 dobíjecích bodů pro elektromobily.

Veřejná samoobslužná vodíková stanice

Adresa: čerpací stanice Orlen Benzina, silnice č. 27, Záluží, Litvínov

Otevírací doba: non-stop

Určení: pro osobní a nákladní automobily, dodávky a autobusy

Tlak plnění: 350 bar pro nákladní vozy a autobusy, 700 bar pro osobní automobily a dodávky

Objem zásobníku: 100 kg

Zavážení: dle poptávky

Čas plnění zásobníku: 2,5 – 4 hodiny

Čas plnění nádrže osobního vozu na 100 % objemu (objem nádrže cca 5–6 kg vodíku): 3–5 min

Čas plnění nádrže autobusu na 100 % objemu (objem nádrže cca 30 kg vodíku): 10 min

Cena za 1 kg: 278 Kč (zaváděcí cena až do odvolání)

Platba: bezhotovostně nebo v hotovosti v obchodu čerpací stanice, bezhotovostně pomocí QR kódu přímo u stojanu

Akceptace karet: všechny standardní platební karty, slevové karty Orlen Benzina Tankarta Business a Orlen Benzina Tankarta Easy, aplikace Orlen Benzina.

Datum zveřejnění

4.7.2023

Zdroj informací

Orlen Unipetrol

Foto: Orlen Unipetrol

 

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2478 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál