Servind

Carvago: Pro ojetiny do Švédska!

Carvago: Pro ojetiny do Švédska!
  • Carvago porovnalo prodeje na švédském a českém trhu za posledních 12 měsíců
  • Detailní analýza odhalila několik konkrétních modelů aut, které se vyplatí dovézt
  • Výběru dominují diesely, které ve Švédsku podléhají vyššímu zdanění

Lákavou destinací spotřebitelů a dovozců ojetin bývalo desítky let Německo. Zatímco německý trh stále nabízí obrovský výběr, prémiové vozy nebo zajímavé konfigurace, výrazné rozdíly v cenách se s českým trhem postupně smazaly. Novou destinací, kde lze najít zajímavé vozy a výrazně ušetřit, je nyní Švédsko.

Provoz dieselu se ve Švédsku prodraží

Švédsko patří k průkopníkům zohlednění produkce emisí při určování výše každoročně placené silniční daně, vždyť první takový systém představilo již v roce 1991. Poslední úpravy vedou švédskou veřejnost k tomu, že přechází na elektrické, hybridní či obecně nízkoemisní modely aut. Například majitel Seatu Tarraco, SUV s dieselovým motorem 2.0 TDI 140 kW a rokem registrace 2019, zaplatí ročně na silniční dani 18 326 SEK* (37 203 Kč), což je tomto případě více než 5 procent jeho hodnoty na švédském trhu.

Auta s největším rozdílem v ceně

Zajímavé cenové rozdíly jsou k nalezení v různých třídách automobilů. Rodinné SUV Seat Tarraco z roku 2019 a nájezdem 30–50 tisíc km má rozdíl v mediánu cen za posledních 12 měsíců 185 tisíc korun. Nejdostupnějším vozem se zajímavým cenovým rozdílem je naftový Ford Kuga z roku 2019 a nájezdem 100–150 tisíc km. Jeho mediánová cena na švédském trhu je 345 tisíc korun a na českém 499 tisíc. Rozdíl tedy přesahuje 150 tisíc korun. Podrobnou analýzu obsahující více než 140 konkrétních modelů naleznete zde.

Mezi nejvýhodnější modely pro dovoz ze Švédska patří prémiové značky jako BMW, Mercedes-Benz, Audi či „domácí“ Volvo. Například vozů BMW 520d xDrive z roku 2022 s nájezdem 5–15 tisíc kilometrů se prodalo na švédském trhu za posledních 12 měsíců 70 kusů s mediánovou cenou v přepočtu 1 132 000 Kč, zatímco na českém trhu se stejných vozů prodalo 13 s mediánovou cenou 1 465 000 Kč. Rozdíl je tedy více než 330 tisíc korun.

Jak dovézt auto ze Švédska

Dovoz ojetiny ze Švédska je zcela jistě náročnější než z blízkých spolkových zemí v Německu. „Využít služeb firem, které se dovozem zabývají, nebo pro své auto rovnou vyrazit do Švédska osobně skýtá různá úskalí jako jazykové bariéry, náklady na prověření vozu a podobně. Obě dvě varianty ale spojuje jedno, z našeho pohledu výrazné, riziko – uplatnění záruky. V případě jakéhokoliv problému jste odkázání na prodejce ve Švédsku. To u Carvago nehrozí, vše řeší zákazník s námi a my za auto ve chvíli výkupu přebíráme odpovědnost,“ vysvětluje zakladatel Carvago Jakub Šulta,.

Vyhledávání švédských vozů na Carvago je snadné. K výběru lokality slouží hned první položka na stránce pokročilého vyhledávání. V ceně vozu je již započítaná marže 4 procenta, dalšími náklady představuje fyzická kontrola vozu CarAudit za 1990 Kč a doprava vypočítaná na základě PSČ. V případě dovozu ze Švédska to činí přibližně 25 tisíc korun. Následně si zákazník zvolí doprovodné služby (přihlášení, pojištění, extra mytí, doručení na pickup point nebo k sobě domů),to vše bez stresu a z pohodlí domova. I při využití všech služeb tak zájemce o některý z výše uvedených vozů stále ušetří značnou částku. K tomu má právo automobil do 14 dnů vrátit a zároveň je chráněn roční zárukou, kterou lze prodloužit až na 3 roky.

Modelový příklad: Ford Kuga, 2.0 TDCi, 2019, 4X4, 100–150 tisíc km nájezd, Švédský medián 345 000 Kč, Cena Carvago 359 000 Kč, CarAudit 1 990 Kč, Doprava 25 000 Kč, Přihlášení 3 000 Kč, Celkem 389 000 Kč, Český medián 499 000 Kč, Úspora 110 000 Kč

*Výpočet silniční daně ve Švédsku na základě veřejných zdrojů

O analýze

Carvago porovnalo prodeje na největších inzertních serverech v Česku (sauto.cz) a ve Švédsku (blocket.se) za posledních 12 měsíců. Obsahem analýzy je rozpad jednotlivých modelů na základní specifikace.

 O společnosti Carvago

Carvago si klade za cíl digitalizovat trh s ojetými vozy a zákazníkům nabídnout cenově dostupnou, transparentní a snadno použitelnou službu pro nákup a výkup ojetých automobilů. Je součástí mezinárodní investiční skupiny EAG s centrálou v České republice.

Datum zveřejnění

2.8.2023

Zdroj informací

CARVAGO

Foto: CARVAGO

 

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2455 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál