Servind

Ojetá kombi jsou oblíbenější než hatchbacky a SUV

Ojetá kombi jsou oblíbenější než hatchbacky a SUV

Různé typy karoserií odrážejí různé potřeby. Někteří řidiči dávají přednost malým hatchbackům, jiní vyhledávají prostornější varianty, jako jsou kombi nebo SUV. Výzkum, který v České republice uskutečnila společnost carVertical, zabývající se zpracováním automobilových dat, ukázal, že Češi dávají přednost větším vozům a mají menší zájem o hatchbacky a sedany.

Podíl kombi na trhu klesá

Zatímco kombi je v Česku nejoblíbenějším typem karoserie (v roce 2023 tvoří 44,6 % všech kontrol historie vozidel provedených společností carVertical), tento podíl se snížil z 49,5 % v roce 2022. Kupující oceňují zejména kombíky značky Škoda.

Také hatchbacky ztratily na popularitě: klesly z loňských 21,6 % na letošních 18,3 %. Třetím nejoblíbenějším typem karoserie jsou SUV, které vykazují nárůst z 8,8 % v roce 2022 na 13,6 % v roce 2023. Jedná se o celosvětový trend, neboť podíl vozů SUV v posledním desetiletí prudce vzrostl.

Kupé jsou nejméně oblíbeným typem karoserie

Nejméně oblíbeným typem karoserie jsou vozy typu kupé, jejichž podíl na kontrolách historie činí pouhých 3,2 %. Jedná se však o mírný nárůst oproti 2,9 % v předchozím roce.

Sedany mají také méně kupujících. Jejich podíl se snížil ze 14,3 % v roce 2022 na 10 % v roce 2023. Největší nárůst popularity zaznamenaly vozy MPV: z 2,8 % na 10,4 %.

Datum zveřejnění

3.10.2023

Zdroj informací

carVertical

Foto: Škoda Auto

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.258 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál