Servind

Zájem o půjčování dodávek a elektromobilů

Zájem o půjčování dodávek a elektromobilů

Rekordní červencová čísla zajistila platformě pro půjčování aut mezi lidmi HoppyGo další úspěšnou letní sezónu. V ČR i na Slovensku zaznamenala v období červen až srpen meziroční růst o více než 30 %. Nejvíc se o to zasloužilo půjčování dodávek a minivanů, které nemělo v historii platformy obdoby. Skokově také vzrostla nabídka elektromobilů a zájem o ně.

Předzvěstí úspěšné sezóny pro platformu HoppyGo, patřící do inovačního centra Škoda X, byly už jarní měsíce. Na začátku června už měli uživatelé rezervováno o 35 % víc vozidel než o rok dříve. Nahrával tomu i fakt, že podle průzkumu veřejného mínění agentury IPSOS víc než polovina Čechů vyrazila autem a vzrostl i počet těch, kteří k tomu plánovali využít automobil zapůjčený.

Majitelé aut na HoppyGo si tak i letos za léto vydělali 9,1 milionů Kč, což je srovnatelné s létem 2022.

Byť mezi značkami automobilů tradičně dlouhodobě vévodí Škoda, konkrétně modely Octavia a Fabia, v létě byly netradičními vítězi dodávky a minivany. V první desítce nejpůjčovanějších automobilů se jich objevilo sedm. Nejčastěji byl půjčený jeden z Fordů Transit a nejvíc si vydělal majitel Mercedesu Vito rok výroby 2012 - téměř 100 000 Kč. Díky výhodným cenám a šíři nabídky vozidel si lidé půjčují dodávky pro účely stěhování, drobní podnikatelé pro občasnou přepravu zboží.

Spolu s dodávkami byly v oblíbenosti na nejvyšších příčkách i dva vozy Škoda Enyaq Coupé RS iV. V nabídce HoppyGo se nachází 74 elektromobilů, což je meziročně o 42 % více. Představuje to 5 % ze všech dostupných aut ke sdílení a 5 % je také podíl zápůjček elektromobilů v rámci celkového počtu zápůjček. Uživatelé si zvykli na HoppyGo hledat elektromobily, které si chtějí vyzkoušet před koupí.

Kromě toho se platforma HoppyGo rozhodla reagovat na průběžné zvyšování cen pohonných hmot i pořizovacích cen automobilů. V rámci šíření osvěty vyvinula speciální kalkulačku, která na základě několika nejdůležitějších parametrů majitelům snadno spočítá, kolik do automobilu musí ročně investovat. „Podobný typ kalkulačky jsme nikde nenašli, přitom málokdo si uvědomuje, co všechno vlastnictví auta obnáší. Chceme proto umožnit uživatelům jednoduše si vše ověřit bez složitých výpočtů. Pro využití kalkulačky navíc nemusí být uživatel registrován do naší služby. Může ji využít každý návštěvník webu,” vysvětluje hlavní manažer HoppyGo pro ČR a Slovensko Jakub Erben.

Kalkulačka HoppyGo na základě ceny automobilu, roku výroby a průměrného ročního nájezdu dokáže odhadnout, kolik peněz majitel do svého vozidla ročně vloží. Pro zpřesnění finálního výpočtu ale v HoppyGo počítají s dalšími šesti parametry, které to ovlivňují. Patří sem náklady na palivo, amortizace (formou částky, o kterou se za rok snižuje hodnota automobilu), pravidelný servis, pojištění, nečekané opravy, administrativní zátěž (např. dálniční známky, parkování, STK). Počítá se také s náklady, jako je mytí vozidla, nebo cokoliv dalšího, co majitele automobilu napadne započítat. To je možné přidat mezi jiné náklady.

Zajímavé statistiky HoppyGo za letní sezónu 2023:

Top 10 auta dle počtu zápůjček v období (počet rezervací)

  1. Ford Transit (29)
  2. Opel Movano (25)
  3. Ford Transit (20)
  4. Ford Transit (19)
  5. Škoda Enyaq Coupé RS iV (18)
  6. Ford Transit (18)
  7. Škoda Enyaq Coupé RS iV (17)
  8. Ford Transit (17)
  9. Peugeot Partner (16)
  10. Škoda Octavia (15)

Top 10 auta dle výdělku pro majitele

  1. Mercedes-Benz Vito (94 597 Kč)
  2. Škoda Enyaq Coupé RS iV (88 614 Kč)
  3. BMW 4 (83 095 Kč)
  4. BMW M5
  5. Škoda Kodiaq
  6. Škoda Enyaq Coupé RS iV
  7. Hyundai H-1
  8. Lamborghini Gallardo
  9. Ford Mustang
  10. Ford Tourneo Custom

V letní sezóně se do HoppyGo registrovalo více než 7000 nových uživatelů v ČR a 1500 na Slovensku. Celkově platforma HoppyGo v rámci ČR eviduje 170 000 registrovaných uživatelů, z nich 43 000 může službu využít takřka okamžitě (tzn. mají schválené doklady apod.). Za poslední rok službu aktivně využilo 20 000 lidí. Dlouhodobý průměr délky půjčení se pohybuje na 4,2 zápůjčních dnech. V letní sezóně se délka zápůjčky pohybovala na 5,3 dní. Průměrný nájezd na jednu zápůjčku činil 565 km.

Datum zveřejnění

6.10.2023

Zdroj informací

HoppyGo

Ilustrační foto: HoppyGo

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2347 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál