Servind

Hankook představuje celoroční pneumatiku pro elektromobily

Hankook představuje celoroční pneumatiku pro elektromobily

Hankook představuje novou pneumatiku iON FlexClimate, svou první celoroční pneumatiku určenou speciálně pro elektromobily (osobní automobily i SUV) na evropském trhu. Vedle profilu letní pneumatiky pro elektromobily a SUV Hankook iON evo a příslušného zimního profilu Hankook iON i*cept tak doplňuje Hankook iON FlexClimate rodinu nejmodernějších pneumatik pro elektromobily.

Všechny produkty Hankook iON, speciálně vyvinuté pro elektromobily, lze samozřejmě použít i na vozidlech se spalovacím nebo hybridním pohonem pokud mají správné rozměry. Mohou prokázat své výhody oproti běžným pneumatikám zejména pokud jde o spotřebu energie, hlučnost, úsporu zdrojů nebo životnost.

Díky nejnovějším technologiím nabízí nová pneumatika iON FlexClimate vysoký výkon jak na letní vozovce, tak v mírně zimních silničních podmínkách. Kromě přilnavosti za mokra patří k hlavním vlastnostem nízký valivý odpor v porovnání s běžnými pneumatikami a optimalizovaná hmotnost, současně robustní konstrukce, která je přizpůsobena požadavkům vozidel s elektrickým pohonem.

Vynikající výkon za mokra a na sněhu

Hlavním technickým rysem nové pneumatiky iON FlexClimate jsou speciální 3D lamely v běhounu. Díky nim má pneumatika vynikající přilnavost na suché i mokré vozovce a dokonce i za mírného sněžení. Nová běhounová směs ProGrip zároveň poskytuje optimalizovanou přilnavost na mokré vozovce díky kombinaci křemeliny s vysokou hustotou a dalších udržitelných surovin. Aby běhoun poskytoval dostatečný výkon i na sněhu, má vysokou hustotu lamel. Takzvané lamely 2 v 1 v kombinaci s dalšími drážkami v jednotlivých blocích běhounu zajišťují trakci a brzdný účinek i na sněhu.

Pneumatiky iON FlexClimate mají označení M+S a 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake), a proto je lze v mnoha případech používat v Evropě po celý rok.

Optimalizováno pro elektromobily

U nové pneumatiky Hankook čelí vyšší hmotnosti elektromobilů použitím zesíleného pásu se zvláště odolnými aramidovými vlákny a zatížením, které je rovnoměrně rozloženo po celé šířce běhounu. To umožňuje vyšší nosnost každé jednotlivé pneumatiky, účinně působí proti deformačním silám při vyšších rychlostech a zajišťuje přesnost řízení a dobrou stabilitu v zatáčkách. Rovnoměrné rozložení zatížení navíc zvyšuje odolnost profilu.

Díky nové technologii Grip Boost se tuhost bočnic pneumatiky v kombinaci s aramidovým pásem zvýšila o 20 % v porovnání s běžnými celoročními pneumatikami pro vozidla s konvenčním pohonem.

Snížený valivý odpor

Speciální běhounová směs s vysokým obsahem přírodní pryskyřice zajišťuje odolnost a nižší otěr ve srovnání s běžnými produkty. Současně poskytuje potřebnou přilnavost pro bezpečný přenos velkého točivého momentu elektromobilů na vozovku díky vysoké adhezi.

Díky velkému podílu rostlinných olejů ve směsi jsou produkty iON nejen celkově udržitelnější, nýbrž mají také pozitivní vliv na odolnost a trvanlivost běhounu. Díky tomu potřebuje pneumatika iON FlexClimate pro stejný celkový kilometrový nájezd méně materiálu než běžné pneumatiky, takže je celkově lehčí, a tím kromě nižší spotřeby energie při jízdě šetří i energii při výrobě.

Díky modernímu procesu výroby směsi Hankook a technologii Opti-Cure snižuje konstrukce běhounu pneumatiky iON FlexClimate také zbytečné pohyby v běhounu. To navíc snižuje energetické ztráty, a tím i valivý odpor.

Nízká hladina hluku díky technologii i Sound Absorber

Řada pneumatik iON je vybavena technologií Hankook i Sound Absorber a je navržena tak, aby byla mimořádně aerodynamická, což společně zajišťuje mimořádně nízkou hladinu hluku ve srovnání se standardními pneumatikami.

Hankook představuje nový technologický systém iON

Nová pneumatika iON FlexClimate využívá výhody nově zavedené „iON Innovative Technology“. Jedná se o podrobnější technologický systém vyvinutý společností Hankook za účelem zvyšování efektivity výzkumu a vývoje, a tudíž dalšího zlepšování pneumatik pro elektromobily od této společnosti. Zahrnuje čtyři klíčové technologie: i Sound Absorber (hluk), i Super Mileage (opotřebení), i Perfect Grip (přilnavost) a i Extreme Lightness (valivý odpor).

Základem systému je 58 patentovaných technologií, které byly použity při vývoji řady pneumatik iON. Patří mezi ně např. patenty ke snížení hluku. Jedním z příkladů vyššího kilometrového výkonu je patentovaná technologie směsi ProDurable, která zajišťuje dlouhou životnost pneumatiky díky pokročilé směsi materiálů, a technologie Round Even, která zajišťuje obzvláště rovnoměrný přítlak na vozovku.

Další technologie se používají ke zlepšení přilnavosti pneumatik, jízdního chování (ovladatelnosti) a snížení valivého odporu. Patří mezi ně vzájemně propojené lamely 3D Grip Claw, směs ProGrip jako kombinace křemeliny s vysokou hustotou s dalšími materiály šetrnými k životnímu prostředí a ProCoupling, která dosahuje jemnějšího rozložení křemeliny díky optimalizované směsi.

Nová pneumatika iON FlexClimate je na evropském trhu k dispozici od října 2023 v osmi rozměrech.  Portfolio velikostí se poté v krátké době rozšíří o další oblíbené rozměry mezi 17“ a 21“.

Datum zveřejnění

31.10.2023

Zdroj informací

Hankook

Foto: Hankook

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2581 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál