Servind

Ojeté vozy se prodají obvykle během 3 až 9 týdnů

Ojeté vozy se prodají obvykle během 3 až 9 týdnů

Průzkum společnosti carVertical, která se zabývá zpracováním automobilových dat, odhalil, že Češi dávají přednost kompaktním vozům, protože ty nacházejí nové majitele nejrychleji. Prodej některých modelů však může trvat i déle než dva měsíce.

Dacia Dokker se prodává nejrychleji

Průměrně se Dacia Dokker prodává 25,9 dne, což z tohoto modelu dělá nejrychleji prodávaný vůz v ČR. Tento model je levný, nabízí nízkou spotřebu paliva a je oblíbenou volbou mezi lidmi, kteří dojíždějí do práce ve městě.

Za Dokkerem následují Suzuki Grand Vitara (28,3 dne), Kia Stonic (29,1 dne), Opel Crossland X (29,5 dne) a Toyota Aygo (29,9 dne). Ze všech vozů prodávaných v Česku si nejrychleji najdou svého kupce vozy, které spadají do ekonomické třídy. Poměrně oblíbené jsou také městské crossovery nebo malá SUV, které si svého nového majitele najdou celkem rychle.

I když prodej několika vybraných modelů trvá necelý měsíc, průměrná doba prodeje vozů v Česku je znatelně delší než na jiných trzích. „Poptávka po kvalitních ojetých vozech je na českém trhu stále velmi vysoká. Teoreticky by to mohlo snížit množství transakcí a ovlivnit dobu prodeje vozů obecně,“ říká Matas Buzelis, automobilový expert společnosti carVertical.

Některé vozy se prodávají déle než dva měsíce

Ne všechny vozy najdou nového majitele rychle – prodej některých modelů vyžaduje čas a trpělivost. Vůbec nejpomaleji prodávaným vozem v ČR je BMW řady 6, které se prodá v průměru za 65,6 dne. Delší dobu k prodeji potřebují také vozy Land Rover Range Rover (61,8 dne), Lexus RX (61,6 dne), Land Rover Defender (60,4 dne) a Toyota Land Cruiser (60 dní).

Obecně platí, že vozy luxusní a prémiové třídy se prodávají hůř, protože jen malá část řidičů si může dovolit utratit za vůz stovky tisíc nebo miliony korun. Tyto vozy také rychle ztrácejí na své hodnotě, což některé kupující odrazuje od výběru vozu značky Land Rover nebo jiného drahého vozidla.

Řada luxusních vozů se do Česka dováží ze západních zemí, protože nabídka těchto modelů je omezená. S tím se pojí další rizika pro kupce, protože podvody s počtem najetých kilometrů a skrytá poškození jsou na trhu ojetých vozů stále poměrně časté.

Oblíbená auta se nemusí nutně prodávat snadno

Přestože by se dalo předpokládat, že prodej populárních modelů je snazší, u všech modelů tomu tak není. Například prodej Volkswagenu Golf trvá v průměru 46 dní. Nabídka Golfů na trhů je totiž tak velká, že prodejci musí projevit určitou dávku trpělivosti, než najdou kupce.

Zajímavé je, že například Porsche Cayenne se prodá zhruba za měsíc (30,5 dne), což je podstatně rychleji než na některých jiných evropských trzích.

Nejrychleji prodávaným modelem od značky Škoda je Octavia (41,8 dne), zatímco Karoq potřebuje nejvíce času k nalezení nového majitele - 54 dny.

Prodej elektromobilů trvá déle než prodej vozů se spalovacími motory. Přestože prodej ojetých elektrovozů roste, jejich obliba je stále mnohem nižší než u tradičních vozů. Podle Buzelise to souvisí s cenovou dostupností elektromobilů a překážkami v infrastruktuře, s kterými se elektromobily potýkají ve městech.

Udržování vozu v dobrém stavu zvýší šance na hladký průběh procesu prodeje. V opačném případě může loučení se se starým vozem a zaparkování nového vozu v garáži chvíli trvat.

Datum zveřejnění

3.11.2023

Zdroj informací

carVertical

Foto: carVertical a Dacia

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3659 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál