Servind

Ceny ojetých elektromobilů výrazně klesají

Ceny ojetých elektromobilů výrazně klesají

Podle hodnocení ADAC každý, kdo chce rychle a bez dlouhé dodací lhůty přejít na elektromobil, by měl bedlivě sledovat trh s ojetými vozy, protože i tam už se staly skutečnou alternativou. Vzhledem k nárůstu počtu nových vozidel a rozmanitosti nabídky modelů se na prodejních portálech znatelně zvyšuje počet nabízených mladých ojetých elektromobilů, zejména po skončení leasingu.

S rostoucí nabídkou, zkracováním dodacích lhůt a částečně i nižšími cenami nových elektromobilů nyní cena ojetých elektromobilů v Německu znatelně klesá - v některých případech klesly o více než 20 %.

Například dva roky stará Tesla Model 3 Standard Range Plus na podzim 2022 stála 38 550 eur, ale tento vůz je aktuálně na seznamu za necelých 31 900 eur (-17 %). Cena za dva roky starý VW ID.3 Pro S klesla za jeden rok z 33 100 eur na 28 850 eur (-13 %). U vozu Hyundai Kona Trend 64 kWh dokonce cena klesla z 35 050 eur na 27 400 eur (-22 %).

Podle ADAC může současný vývoj trhu s ojetými vozidly a obecně nízké provozní náklady (včetně daňových výhod a bonusů) usnadnit přechod na elektromobilitu v krátké době.

Současný vývoj trhu s ojetými vozidly může usnadnit přechod na elektromobilitu. Nabídky je však vhodné před nákupem zkontrolovat. Před nákupem ojetého elektrického vozidla ADAC doporučuje dodržovat následující pokyny:

- Zvažte osobní požadavky, jízdní profil a možnosti nabíjení. Jakmile určíte dojezd, technologii nabíjení a prostor potřebný pro své potřeby, můžete zúžit vyhledávání na vhodné modely. Aby bylo možné vypočítat provozní náklady, mělo by být jasné, kde a za jakou cenu lze vozidlo pravidelně nabíjet.

- Zkontrolujte dojezd, kapacitu nabíjení a stav akumulátoru. Jakmile je nalezeno vozidlo pro váš osobní jízdní profil, je třeba kromě celkového stavu zkontrolovat také stav akumulátoru. Opotřebení akumulátoru závisí na stáří, používání a jízdním chování. Jasno zde poskytne kontrola akumulátoru. Pokud chcete se svým elektromobilem jezdit především na delší vzdálenosti, měli byste se informovat o kapacitě rychlonabíjení vozidla. To určuje, jak rychle lze na cestách akumulátor dobít.

- Servisní knížka: pouze pravidelná údržba dokazuje, že vozidlo má perfektní předchozí život. Proto se podrobně podívejte na plán údržby. Bez přesné dokumentace mohou nastat problémy s reklamací, zejména s ohledem na sliby dlouhodobé záruky na akumulátor. Je proto důležité ujasnit si záruční pravidla, která se vztahují na vyhlédnutý vůz.

Datum zveřejnění

13.11.2023

Zdroj informací

ADAC

Foto: ADAC

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2369 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál