Servind

Za 35 % nehod mohou špatné pneumatiky

Za 35 % nehod mohou špatné pneumatiky

Podle průzkumu NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) jsou ve více než 35 % případů příčinou dopravních nehod špatné pneumatiky. Řidiči by přezutí neměli podceňovat. Vyhnou se tak nejen případným pokutám, ale především ohrožení na životě.

„Zimní počasí přináší specifické podmínky pro jízdu, jako je sníh, led a mráz, které výrazně ovlivňují stav silnic. Letní pneumatiky nejsou pro tyto situace uzpůsobené a mohou ohrozit výkon a bezpečnost vozidla. Přechodem na zimní pneumatiky, případně celoroční, mohou řidiči dosáhnout lepší přilnavosti, kratší brzdné dráhy a lepší stability na zledovatělém a zasněženém povrchu,“ vysvětluje hlavní důvody pro přezutí Zdeněk Vacl z Pirelli.

Pro povinné zimní obutí vozidla platí zákonem stanovené období mezi 1. listopadem a 31. březnem. Zimní pneumatiky musí být vždy na všech čtyřech kolech vozidla a mít hloubku dezénu ideálně 7–8 mm. Minimálně tolerována hloubka je 4 mm. Pokud je nižší, stav pneumatiky je považován za nebezpečný a guma se nesmí na vozidle v zimních podmínkách používat.

Neznalost se nevyplácí

Pokud při silniční kontrole policisté zjistí, že řidič nemá přezuty zimní pneumatiky, hrozí mu udělení blokové pokuty ve výši až 2000 Kč. Nepřezutí pneumatik také může ovlivnit plnění havarijního pojištění, pokud by bylo prokázáno, že škodní událost nastala v přímé souvislosti s použitím nevhodných pneumatik.

Proč je přezutí tak důležité?

Zvýšená trakce: zimní pneumatiky mají specializované dezény a pryžové směsi, které zajišťují lepší přilnavost na zledovatělém a zasněženém povrchu a snižují riziko smyku nebo uklouznutí.

Lepší brzdění: zimní pneumatiky nabízejí kratší brzdnou dráhu ve srovnání s celoročními nebo letními pneumatikami, což umožňuje řidiči rychle reagovat v případě neočekávaných překážek. „

Vynikající ovladatelnost: zimní pneumatiky si díky své jedinečné konstrukci zachovávají stabilitu a ovladatelnost i v nepříznivých zimních podmínkách, což zajišťuje bezpečnější jízdu.

Zimní pneumatiky jsou navrženy tak, aby nejlépe fungovaly v náročných podmínkách, jako jsou nízké teploty a zledovatělý nebo zasněžený povrch vozovky. Chemické vlastnosti směsí zimních pneumatik zajišťují kratší brzdnou dráhu na mokré vozovce (až o 15 %) a výrazně lepší výkon na zasněžené vozovce (až o 50 %) ve srovnání s letními pneumatikami. „Dezén zimních pneumatik, zejména lamely, je navržen tak, aby zachytával a zadržoval sníh, čímž zlepšuje přilnavost díky třecímu efektu ‚sníh na sníh‘, což umožňuje maximální mobilitu bez nutnosti použití řetězů. Zimní pneumatiky často volí také majitelé vysoce výkonných sportovních vozů, kteří vyžadují maximální trakci,“ doplňuje Vacl.

Alternativou celoroční pneumatiky

„Z mého pohledu je do zimního období pro řidiče s nájezdem více kilometrů jasnou volbou zimní pneumatika a pro řidiče v mírnějších klimatických oblastech, necestující do hor či s možností svou cestu odložit v případě sněhu, mrazu, chladu a nízkého nájezdu, máme celoroční pneumatiky. Sortiment jsme například rozšířili o nové Scorpion All Season SF2 speciálně pro řidiče SUV,“ říká Vacl z Pirelli.

Pro městské řidiče přinášejí moderní celoroční pneumatiky novou úroveň efektivity a bezpečnosti i v nepříznivých podmínkách. V loňském roce činil podíl tohoto typu pneumatik na evropském trhu téměř 20 %. U vozidel s pneumatikami nad 18“, zejména u crossoverů a SUV, byl ještě vyšší. Celoroční pneumatiky se staly vynikající alternativou pro městské dojíždění, a to díky inovacím, které přinášejí nejnovější produkty, jako jsou Pirelli Cinturato All Season SF2 nebo Scorpion All Season SF2.

Společnost Pirelli přenesla své zkušenosti z oblasti zimních pneumatik i na produkty, v jejichž segmentu je lídrem na trhu, a vybavuje jimi téměř 50 % prémiových a prestižních modelů, které mají zimní pneumatiky o rozměru 18“ vyrobené na zakázku. Jak tedy zjistit, která pneumatika nejlépe vyhovuje vašim potřebám?

Jak si vybrat mezi celoročními a zimními pneumatikami

Zimní, nebo celoroční pneumatiky? Záleží na tom, jak často autem jezdíte. V případě intenzivního užívání vozidla jsou vhodné specifické zimní pneumatiky. Zimní pneumatiky jsou vhodnou volbou pro ty, kteří cestují na dlouhé vzdálenosti, často se pohybují v zasněžených oblastech nebo řídí výkonné vozy.

Pro ty, kteří najezdí méně než 25 000 km ročně a necestují často po horských silnicích jsou moderní celoroční pneumatiky efektivním řešením bez kompromisů. „Důležitý je počet najetých kilometrů. V Pirelli jsme zlepšili vývoj pomocí virtuálního modelování, které se inspirovalo technologiemi používanými ve formuli 1, a aplikovali jsme jej na všechny naše produkty, včetně celoročních pneumatik. To umožnilo optimalizovat kontaktní plochu mezi pneumatikou a povrchem, což snížilo její opotřebení. Nová generace celoročních pneumatik má za mokra výkon srovnatelný se sezónními produkty, ne-li lepší ve středních teplotách,“ vysvětluje marketingový ředitel Pirelli Zdeněk Vacl.

Dáno je to četnými drážkami ve tvaru písmene V v dezénu běhounu, které pomáhají odvádět vodu v deštivých podmínkách. Účinnost těchto pneumatik je viditelná v klasifikacích na evropském štítku, kde téměř 90 % rozměrů pneumatik Pirelli Scorpion All Season SF2 dosáhlo nejvyššího hodnocení pro brzdný účinek na mokru.

Dezén běhounu celoročních pneumatik Pirelli z řad Cinturato a Scorpion byl navržen tak, aby poskytoval výkon opravdu po celý rok. Obsahuje adaptivní lamely, které zůstávají uzavřené a kompaktní v letních podmínkách, ale v chladnějších měsících se rozprostírají, aby poskytly silnou přilnavost na kluzkém nebo zasněženém povrchu.

Jak určit správnou pneumatiku?

Pokud pneumatika nese označení M+S (bláto + sníh), znamená to, že je pro zimní provoz výrobcem certifikovaná. Ne vždy je však objektivní záruka takového typu pneumatiky, protože se pro toto označení nevyžadují žádné výkonností testy.

Maximální bezpečnosti na sněhu garantuje symbol 3 PMSF, symbol třívrcholové horské sněhové vločky. Toto specifické označení znamená, že pneumatika prošla standardizovanými homologačními testy v nejkritičtějších zimních podmínkách. Dnes jsou tímto symbolem označeny všechny celoroční pneumatiky Pirelli nové generace, což znamená, že prošly podobnou vývojovou cestou jako zimní pneumatiky, zejména v náročných podmínkách.

Datum zveřejnění

13.11.2023

Zdroj informací

Pirelli

Foto: Pirelli

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2348 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál