Servind

První městské autobusy s kamerami místo zrcátek

První městské autobusy s kamerami místo zrcátek

Od začátku roku 2024 vyjede do ulic v Teplicích pět nízkopodlažních autobusů Scania Citywide LF. Nadstandardně vybavená vozidla budou vůbec prvními městskými autobusy v České republice bez vnějších zpětných zrcátek - ta byla nahrazena digitálními kamerami.

„S novými autobusy se cestující budou moci potkat na většině linek MHD Teplice s výjimkou linky 110. Žlutomodré Scanie se stanou primárním typem autobusu v naší flotile a doplní tak klasické nebo parciální trolejbusy,“ říká ředitel Městské dopravy Teplice Ing. František Stožický.

Scania do Teplic dodala pět 11,5m dvounápravových autobusů Citywide poháněných vznětovým motorem 7,0 l o výkonu 206 kW (280 k). Výjimečné jsou absencí tradičních zpětných zrcátek, která nahrazuje soustava digitálních kamer. „Výhodou tohoto řešení je nižší aerodynamický odpor, ale také menší průjezdní profil a lepší přehled řidiče o okolí vozidla,“ vysvětluje Lukáš Martinů, manažer prodeje autobusů Scania pro Česko a Slovensko.

Scania Citywide je nejmodernějším autobusem švédského výrobce postaveným na zcela novém podvozku. Teplické Scanie Citywide nabídnou 27 míst k sezení a 73 k stání, jedno místo pro kočárek, klimatizaci a pohodlný nástup trojící dvoukřídlých dveří.

Nadstandardní výbava pro řidiče zahrnuje mimo jiné účinné Bi-LED světlomety, přisvětlování do zatáček, komfortní vyhřívané i chlazené sedadlo řidiče ISRI, elektricky ovládané okno a sluneční roletky. Důležitý je rovněž snadno čitelný přístrojový štít a ergonomicky rozvržené ovladače na přehledné palubní desce.

Asistenční systémy zahrnují nouzové brzdění a systém pro snížení rizika střetu se zranitelnými účastníky dopravy. Kromě standardního informačního systému jsou autobusy vybaveny rovněž systémem pro počítání cestujících a přehledovými kamerami.

Autobusy Scania Citywide nejnovější generace jsou v provozu také v Břeclavi, Karlových Varech, Vrchlabí nebo v rámci Pražské integrované dopravy v okolí Mladé Boleslavi.

Datum zveřejnění

20.12.2023

Zdroj informací

Scania

Foto: Scania

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2394 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál