Servind

Jak digitalizace v příštím roce řidičům usnadní život?

Jak digitalizace v příštím roce řidičům usnadní život?

Při vyřizování dokladů i v prokazování se jimi nás čeká výrazné zjednodušení. Od Nového roku například postačí řidičům mít při silniční kontrole pouze občanský průkaz. V průběhu roku si postupně vystačí i jen s jeho elektronickou verzí v aplikaci eDoklady.

Přímo z mobilu a bez nutnosti navštívit pokladnu nebo automat zaplatíte také za pohonné hmoty nebo parkování. Pozor ale na změnu u plateb za parkování – ověřte si, že poskytovatel aplikace vám v novém roce nezačne účtovat provizi za každou hodinu parkování.

Trendem číslo jedna je automatizace

Spolek Kompetentních Logistiků a Dodavatelů SKLAD dodává, že v blízké budoucnosti poroste ve firmách zájem o využití digitálních technologií, umělé inteligence a strojového učení. Pokrok hlásí i Digitální a informační agentura DIA, která spravuje uživatelské rozhraní Portálu občana. Od Nového roku DIA zavádí eDoklady, takže plastovou kartičku bude postupně možné nahradit mobilní aplikací, kterou bude od ledna možné stáhnout do mobilu. Výhodou je, že v případě ztráty chytrého zařízení lze eDoklady na dálku vypnout a není nutné obíhat úřady.

Portál občana, do něhož se může každý přihlásit pomocí Identity občana (například bankovní identitou) nebo datovou schránkou, prošel nedávno redesignem. Rostoucí počet služeb si žádal větší přehlednost a uživatelskou přívětivost.

Jak uvedl Ivan Bartoš, vicepremiér pro digitalizaci, toto rozhraní kromě vlastních 100 služeb poskytuje dalších 500 na spolupracujících portálech státní správy, jakým je např. Portál dopravy. Jen za poslední rok se počet uživatelů téměř zdvojnásobil na bezmála milion obyvatel.

V příštím roce bez karet

Prostřednictvím Portálu dopravy už můžete jednoduše požádat o vydání řidičského průkazu elektronicky nejen v případě uplynutí jeho platnosti, ale také z důvodu odcizení, ztráty či změny osobních údajů. Z pohodlí domova se vám on-line načte předvyplněná žádost, kde si pouze překontrolujete všechny údaje a vyberete jeden z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností, na kterém si následně svůj nový řidičský průkaz vyzvednete.

Portál dopravy rovněž umožňuje zjistit stav trestných bodů za prohřešky při řízení, obsahuje evidenci přestupků a umožňuje stáhnout celý výpis z evidenční karty řidiče, který obsahuje údaje o řidiči, řidičském oprávnění, záznamy o přestupcích, bodovém hodnocení apod. Také vás nasměruje do aplikace eDalnice, kde se kupuje elektronická dálniční známka.

„Roční dálniční známky od března výrazně podraží. Většina řidičů ovšem stále kupuje roční kupón v prvních měsících roku, a tak zdražení ještě nepocítí. Je ale třeba známku zakoupit nejpozději do 29. února 2024, přičemž lze nastavit odloženou platnost až na 30 dní,“ připomíná Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která je autorizovaným distributorem tankovacích karet a zajišťuje i další služby spojené s provozem firemních vozidel.

Digitalizace se zásadně dotkne dokladů, kterými jsme se doteď museli prokazovat při silničních kontrolách. Policie si totiž již dokáže načíst potřebné údaje ze systému. Během roku tak začne platit, že nebudete muset mít u sebe tzv. zelenou kartu v papírové ani elektronické podobě v aplikaci nebo vyfocenou v mobilním telefonu. Stejně tak nebudete muset vozit řidičský průkaz ani osvědčení o registraci vozidla, tzv. „malý technický průkaz“. Stačí se prokázat pouze občanským průkazem či jiným identifikačním dokladem – od léta příštího roku by měl postačit už pouze elektronický průkaz v aplikaci eDoklady. Zatím však platí, že tyto doklady ve fyzické podobě jsou stále potřeba při cestách do zahraničí.

Platba mobilem za palivo i parkování – pozor na provizi

Samozřejmostí jsou dnes už bezkontaktní platby chytrým mobilním telefonem. Existují aplikace, se kterými zaplatíte za natankování paliva nebo parkování přímo z pohodlí vašeho vozu. Kupříkladu služba Shell SmartPay umožňuje platit přes Apple Pay, Google Pay, PayPal nebo platební kartu spárovanou s aplikací Shell. Firemní zákazníci mohou využívat rovněž tankovací kartu.

„Zákazník po spuštění mobilní platby pouze zadá číslo stojanu na čerpací stanici a může tankovat. Po doplnění paliva a vrácení tankovací pistole do stojanu mu aplikace potvrdí, že má zaplaceno. Vzhledem k tomu, že u řady stanic Shell tankování zajišťuje obsluha, řidič vlastně ani nemusí vystoupit z vozu,“ popisuje Damir Duraković.

Obdobně fungují poplatky za parkování, a to jak v modrých zónách měst, tak i na parkovištích za závorou. Kromě pohodlného a rychlého způsobu platby, kdy odpadá hledání parkovacího automatu, je tu samozřejmě i možnost kdykoliv a odkudkoliv parkovací dobu prodloužit.

„V případě úhrady parkovného na parkovištích za závorou umožňuje naše aplikace platbu automaticky načíst po vyfocení parkovacího lístku. Řidič tak nemusí ručně opisovat a zadávat do aplikace dlouhé kódy,“ doplňuje Damir Duraković, který současně varuje před změnou ohledně plateb za parkování.

„Pokud využíváte parkovací aplikace, zkontrolujte si v příštím roce, zda vám není nově navíc účtována provize za každou hodinu parkování, která na místech s nižší hodinovou sazbou může být až 50 %. V některých případech totiž k parkovnému přibyde 15% poplatek poskytovateli, minimálně však 9,90 Kč. To při sazbě 20 Kč za hodinu ve výsledku dělá 50% přirážku,“ upozorňuje Damir Duraković.

Datum zveřejnění

21.12.2023

Zdroj informací

Axigon

Ilustrační foto: MD ČR

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2612 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál