Servind

Roste podíl prodeje ojetin spekulanty

Roste podíl prodeje ojetin spekulanty

Trh s ojetými automobily v České republice čelí závažnému problému. Tím je stále se zvyšující podíl prodeje ojetin spekulanty a pokoutnými prodejci, kteří okrádají státní kasu tím, že neplatí daně jako standardní obchodníci. Daňové úniky, které takto vznikají, dosahují podle kvalifikovaného odhadu téměř jednu miliardu korun ročně.

V České republice se průměrně každý rok prodá na 700 000 ojetých vozů. Téměř polovinu prodaných ojetin tvoří prodej přes soukromé inzeráty. Z analýzy publikovaných inzerátů vyplývá, že 20 % z nich prodávají právě spekulanti, kteří dovezou vůz ze zahraničí a s průměrnou marží 23 % ho prodají pod roční zákonem určenou lhůtou pro osvobození od daně z prodeje.

Trh s ojetými automobily prodávanými přes soukromý inzerát je prostředím, kde panuje legislativní bezvládí. Nejenže nedochází ze strany velkých inzertních serverů k prověřování prodávajících, ale také roste počet spekulativních prodejů. Praxe je taková, že spekulanti koupí vůz po totální havárii na aukčním portálu nebo přes soukromý inzerát, laicky jej opraví a prodávají v České republice často bez přiznaného původního stavu, důkladné kontroly a opravy s kvalitními díly. Navíc jej prodávají pod 12 měsíců zákonem určené lhůty vlastnictví a s průměrnou marží 23 % tak ve výsledku okrádají státní kasu o téměř 900 milionů korun, které by měli zaplatit na daních.

„Spekulativní prodej ojetin je závažným problémem, který poškozuje důvěryhodnost trhu s ojetými vozy a navíc odvádí ze státního rozpočtu stovky milionů korun ročně,” říká předseda sdružení SOVA Zbyněk Veselý.

Ke zvýšení transparentnosti trhu s ojetými automobily SOVA doporučuje:

- Posílení kontrolních mechanismů: Vláda by měla regulovat velké inzertní servery a stanovit povinnost prověřování totožnosti prodejců ojetých vozidel.

- Zlepšení informovanosti veřejnosti: Veřejnost by měla být lépe informována o daňových povinnostech týkajících se prodeje ojetých vozidel a o principech bezpečné koupě i prodeji.

- Přísnější tresty: Osoby, které budou přistiženy při spekulativním prodeji ojetých vozidel a pokusu vyhýbat se daňové povinnosti, by měly čelit tvrdším trestním sankcím a pokutám.

Datum zveřejnění

5.2.2024

Zdroj informací

Sdružení SOVA

Ilustrační foto: Newspress

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3882 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál