Servind

Začíná zimní test vodíkového autobusu

Začíná zimní test vodíkového autobusu

Rafinérská a petrochemická skupina Orlen Unipetrol pokračuje ve spolupráci s městy Most a Litvínov v další fázi pilotního provozu vodíkového autobusu, který vyvinula slovenská společnost Mobility&Innovation Production.

„Po úspěšném pilotním provozu a letním testování vodíkového autobusu přecházíme do další fáze pilotního provozu. Vodíkový autobus bude opětovně zařazen do provozu na vybraných linkách ve městech Most a Litvínov od pondělí 5. února do neděle 11. února. Očekáváme, že úspěchy dosažené v letním období se zopakují i během zimních testů. Po jejich dokončení vydáme doporučení ohledně možného zařazení těchto autobusů do našeho vozového parku,“ přiblížil Daniel Dunovský, ředitel Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova.

Města Most a Litvínov spolu se společností Orlen Unipetrol a dalšími subjekty jsou aktivní součástí vodíkové platformy v Ústeckém kraji. Obě města patří mezi průkopníky vodíkové mobility v hromadné dopravě. „Vodík považujeme za jeden z klíčových nástrojů k dosažení našich dekarbonizačních cílů. Orlen Unipetrol nám zprovozněním vodíkové stanice poskytl ideální příležitost pro rozšiřování čisté, bezemisní mobility v našem regionu,“ uvedl Marek Hrvol, primátor statutárního města Most.

V testovacím provozu vodíkového autobusu obě města spolupracují se skupinou Orlen Unipetrol, která vodíkový autobus pro tento pilotní projekt zprostředkovala a poskytla mu finanční podporu.

Nízkopodlažní elektrický autobus s vodíkovými palivovými články vyvinula slovenská společnost Mobility&Innovation Production. Má celkovou délku 7982 mm, šířku 2550 mm a výšku 2940 mm. Jeho maximální kapacita je 68 cestujících, z toho 20 míst je k sezení. Plně klimatizovaný autobus ujede na vodík až 350 km  a dalších 100 km na akumulátor. O pohon autobusu se stará elektromotor Siemens Elfa s celkovým výkonem 125 kW a točivým momentem 1019 N.m. Elektromotor je napájen dvojicí akumulátorů s celkovou kapacitou 70 kWh. Celková kapacita čtyř vodíkových nádrží je 10,5 kg a jejich doplnění trvá 10 minut.

Datum zveřejnění

6.2.2024

Zdroj informací

Orlen Unipetrol

Foto: Orlen Unipetrol

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2315 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál